GERAARDSBERGEN - Natuurpunt Boven – Dender hield Ooievaarsbabyborrel
Het ooievaarskoppel dat zijn nest heeft op de door Natuurpunt geknotte populier in de Pijlekaartstraat te Schendelbeke heeft twee jongen. Om dit te vieren hield Natuurpunt Boven Dender een drink op dit onverhoopte succes.
Een officiële vogelringer maakte van de gelegenheid gebruik om de jongen te ringen. Natuurpunt is van plan een tweede nestplaats op te bouwen om nog een koppel ooievaars te kunnen huisvesten. Ze gaan dit bekostigen met een cheque van 700 euro geschonken door de laatstejaars uit het Sint – Catharinacollege.
Broedende Ooievaars in de Dendervallei!
Ooievaars passeren regelmatig op doortrek in de Dendervallei in het voorjaar en het najaar, soms in omvangrijke groepen van tientallen exemplaren. Sinds enkele jaren heeft de soort zich ook als broedvogel gevestigd. In mei 2013 bouwde een koppeltje een nest op een afgebroken populier aan de Gavers. Door de laattijdige start kende die broedpoging geen succes, maar in 2014 kwamen ze terug en brachten ze met succes één jong groot. In de winter 2014/2015 viel het oude nest uit de boom. In allerijl werd door de technische staf van het provinciaal domein nog tijdig voor het broedseizoen 2015 een kunstnest aangebracht vlakbij het gevallen nest. De Ooievaars aanvaardden dat kunstnest meteen, maar het broedgeval mislukte om onbekende redenen helaas toen er al jongen in het nest waren. In 2016 kwamen ze gelukkig terug. Het kunstnest aan de Gavers werd ingeruild voor een door Natuurpunt opgetrokken kunstnest in het natuurreservaat de Boelaremeersen in Schendelbeke. Na een broedduur van ruim een maand werden begin juni de kuikens geboren.
Leuke weetjes
Hoewel Ooievaars in België ook overwinteren, zijn de Geraardsbergse broedvogels trekvogels. Op het einde van de zomer verdwijnen ze telkens naar zuidelijke overwinteringsgebieden, wellicht op het Iberische schiereiland of in Afrika. In de loop van maart keren ze terug.
Het mannetje van het Geraardsbergse Ooievaarskoppel is al minstens sinds 2014 hetzelfde exemplaar. Hij is herkenbaar aan de ringen die hij draagt aan zijn poten. Deze vogel werd in 2010 als nestjong geringd in de bekende Ooievaarskolonie van Plankendael, bij Mechelen. Bij de vrouwtjes is er sprake geweest van nogal wat wissels: in de drie jaren vanaf 2014 was telkens een ander exemplaar in het spel. Momenteel (2016) gaat het om een ongeringde vogel. Door te letten op het al dan niet geringd zijn kan je bij dit koppel dus zien of je met het mannetje of het vrouwtje te doen hebt.
Status van Ooievaars in België
Wellicht is de soort van oudsher broedvogel, maar in de loop van de 19de eeuw verdween de soort bij ons. In de 20ste eeuw werden op enkele plaatsen Ooievaars (Zwin, Plankendael, Pairi Daiza) vrijgelaten, waardoor nieuwe broedkolonies ontstonden. De populatie neemt traag toe en bedraagt momenteel ruim 70 broedparen. Op een handvol na bevinden alle paren zich nog steeds in of nabij de vermelde introductieplaatsen. Spontane vestigingen op andere plaatsen, zoals bij ons in Geraardsbergen, zijn zeldzaam. Een reden te meer om onze Ooievaars goed te koesteren!
Natuurpunt in de bres
Vlaggensoorten zoals de Ooievaar staan symbool voor de natuurlijke Dendervallei die Natuurpunt voor ogen heeft. Daarom willen we het de vogels hier zo goed mogelijk naar hun zin maken. Het is de bedoeling dat er in de toekomst nog meer nestgelegenheid zal worden voorzien, in de hoop nog extra broedkoppels aan te trekken en tot een robuustere populatie te komen. Nestgelegenheid is maar één van twee belangrijke elementen om vogels zoals Ooievaars een goed onderkomen te geven. Er is ook nood aan voldoende terreinen waar de dieren een goed voedselaanbod vinden om met succes te kunnen broeden. Daarvoor wordt gezorgd via de terreinen die Natuurpunt beheert in de regio.