GERAARDSBERGEN - Wings of Memory eert gesneuvelde vliegeniers met Museum Luchtoorlog WO II

C21 Css

GERAARDSBERGEN - Wings of Memory eert gesneuvelde vliegeniers met Museum Luchtoorlog WO II

Dsc2883
 

Wings of Memory (WOM) opende het eerste deel van het museum over de luchtoorlog in de streek en toont onder meer restanten van opgegraven vliegtuigen. Na 15 jaar zoeken naar een geschikte locatie vindt het museum vaste stek in de leegstaande boerderijgebouwen van het voormalige klooster Hunnegem die door David Larmuseau van Musea Hunnegem ter beschikking gesteld aan WOM.

 

In het museum zijn artefacten die de voorbije decennia werden opgedolven in de regio en elders in België te zien. Het zijn restanten van neergestorte vliegtuigen die de leden van WOM tijdens hun 27 bergingen hebben opgegraven. Voor onze regio gaat het onder meer om een Lancaster en een Halifax, bommmenwerper die in Schendelbeke crashten en de overblijfselen van een Mustang die in Zandbergen is opgegraven.

 

“De meest tot de verbeelding sprekende berging was die van de Halifax in 1997 en zelfs de internationale pers haalde.” zegt Stefaan Delannoit. ”Bij de berging troffen we aan boord van de bommenwerper nog drie bemanningsleden aan. De aluminium resten van het vliegtuig werden verwerkt in het dak van het Bomber Command Memorial in Londen.”

 

Tijdens de opening van het museum had eregenodigde Luitenant – kolonel van het Vliegwezen Jo Heylens in zijn toespraak over de het prachtige werk dat WOM reeds jaren uitvoert. “WOM wil de gesneuvelde vliegtuigbemanningen eren door het oprichten van monumenten en het organiseren van herdenkingsplechtigheden waar ik er zelf enkele mocht van bijwonen. Hierbij worden de familieleden en militaire overheden steeds nauw betrokken. Op die manier houden ze de herinnering aan de gevallen piloten levendig. Het museum is een volgende stap in onze blijvende hulde aan de helden van de luchtoorlog.”

 

Museum van de luchtoorlog is open tijdens toeristisch seizoen elke derde zondag van 14 tot 18u. http://www.wingsofmemory.be

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mei 2019
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief