GALMAARDEN - Weg met de gele zakken van ILvA daar komt een extra container
Er zijn verschillende types containers (40, 140 en 240 liter), zodat het volume kan worden aangepast naargelang de gezinsgrootte en het type behuizing. Ook de tarieven voor de afvalinzameling liggen vast. Bij gewogen diftar bestaat de kost uit 2 delen: een vaste aanbiedkost, ongeacht de hoeveelheid afval die je aanbiedt en een kost per kilogram. Voor de restfractie is de vaste aanbiedkost 0,25 euro voor een container van 40 en 140 liter en 0,50 euro voor een container van 240 liter. De kost per kilogram restfractie is 0,25 euro. De vaste aanbiedkost voor GFT is 0,125 euro. Je betaalt 0,085 euro per kilogram GFT. De invoer van gewogen diftar verloopt in fasen. De eerste inwoners krijgen na de zomermaanden een brief in de brievenbus met de nodige info.
Bart Van den Neste, voorzitter van ILvA is erg tevreden met het engagement van de 15 steden en gemeenten. “Inzamelen via containers en de verbruiker rechtstreeks doen betalen voor zijn eigen afval is een eerlijke methode. We moeten er echt voor zorgen dat er minder afval is en dat kunnen we alleen als ieder zijn verantwoordelijkheid neemt. Afval vermijden is dus de boodschap! Nu de meeste plastic verpakkingen in de blauwe zak kunnen en je etensresten in de GFT-container mogen, kan elk gezin heel veel restfractie vermijden. Laat ons daarom de uitdaging naar 87 kilogram restfractie per jaar per persoon aangaan!”, aldus de voorzitter.
"Het is natuurlijk mooi om een actie te starten met 'de vervuiler betaald' maar volgens onze mening is dit niet helemaal correct. Laat ons gewoon eens de aanbiedkost bekijken. Dit betekent dat elke keer dat de vrachtwagen van Ilva aan u deur stopt, u al een extraatje betaald van 0,25 euro,(op jaarbasis van 26 veertiendaagse ophalingen is dit al 6,5 euro extra belasting) plus nog eens 0,25 euro per kilo restfractie die u in de container gooit. Laten wij even de berekening maken. Als gezin zet u vandaag twee zakken buiten die elk 10 kg wegen. Vandaag betaald u hiervoor 2 x 1,5 euro per zak of 3 euro. Zet u vanaf volgend jaar de container buiten, met daarin de inhoud van de twee vuilniszakken dus 20 kg, dan zal u betalen: de aanbiedkost van 0,25 euro + de 20 kg x 0,25 euro of samen 5,25 euro. Hieruit blijkt dat wie vandaag elke keer twee goed gevulde vuilniszakken buitenzet bijna het dubbele zal betalen van vroeger. U kunt natuurlijk ook besparen en maar 1 keer per maand een container buiten zetten, niet echt ideaal in de zomer wegens de stank vermoeden we. Gaat dit nieuwe systeem ons meer milieubewuster maken, voor sommigen wel, maar ons vermoeden is dat het nieuwe systeem duidelijk duurder zal uitvallen. En misschien het sluikstorten zal vergroten", aldus Marc Colpaert.