GERAARDSBERGEN - Politie en BIN-Z bezorgen elke centrumhandelaar flyer in de strijd tegen winkeldiefstal!
Winkeldiefstal, het blijft een moeilijk te bestrijden fenomeen. Helaas zijn heel wat handelaars regelmatig de dupe van winkeldieven en lijden ze hierdoor verlies. Toch kan je als winkelier bepaalde maatregelen treffen om het dieven moeilijk te maken hun slag te slaan. Politie Geraardsbergen/Lierde bundelde al deze maatregelen in een folder die ze sinds kort, samen met de coördinatoren van het BIN-Z, persoonlijk overhandigen aan alle centrumhandelaars van Geraardsbergen.
De kans dat je als zelfstandige geconfronteerd wordt met winkeldiefstal is zeer reëel. In 2021 noteerde politie Geraardsbergen/Lierde binnen de volledige politiezone 78 winkeldiefstallen, waarvan 61 daders effectief werden gevat. 35 van deze 78 diefstallen werden geregistreerd binnen het BIN-Z of het Buurtinformatienetwerk voor Geraardsbergse zelfstandigen, dat momenteel 128 leden telt. Een vergelijking met de voorgaande jaren toont een stijgende trend. Deze stijging is volgens het korps deels te wijten aan de verhoogde inzet op camerabewaking waardoor meer handelaars aangifte komen doen mét camerabeelden wat de ophelderingsgraad ten goede komt. Toch is het belangrijk dit fenomeen goed op te volgen en dus volop in te zetten op preventie, wat politie Geraardsbergen/Lierde nu doet met het uitdelen van haar folder.
Wat? Hoe? Waarom?
Wat kan je als handelaar doen om te vermijden dat winkeldieven toeslaan? Hoe herken je verdacht gedrag? Waarom is het belangrijk om aangifte te doen? Het zijn de 3 grote vragen waarop de folder een antwoord geeft. Zo krijgt de winkeluitbater een korte uitleg welke maatregelen hij/zij kan toepassen. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘organisatorische’, ‘bouwkundige’ en ‘elektronische’ maatregelen. Verder wordt er ook stilgestaan bij het gedrag van een mogelijke dief én hoe men moet reageren als men effectief een winkeldief op heterdaad betrapt. “Winkeldiefstal kost een ondernemer jaarlijks veel geld, alles begint dus bij preventie. Met het toepassen van een aantal eenvoudige maatregelen, die bovendien niets of weinig kosten, kan een handelaar vaak al heel wat potentiële winkeldieven afschrikken en zo een diefstal in zijn/haar zaak voorkomen. Denk aan alert winkelpersoneel, een slimme winkelinrichting of het beveiligen van goederen met labels. Als men toch iemand op winkeldiefstal betrapt, is het ook goed te weten wat men best wel en niet doet.” zegt hoofdinspecteur Christophe Temmerman, teamchef Buurtpolitie én verantwoordelijke voor de BIN-Z coördinatie.
Persoonlijk bezoek met nadruk op zelfanalyse via checklist
In de komende dagen gaan de BIN-Z coördinatoren samen met de politie op stap om de nieuwe folder uit te delen aan alle centrumhandelaars in Geraardsbergen. Dit gebeurde al een eerste maal op vrijdag 13 mei. Naast de folder krijgen de winkeliers de nodige uitleg om effectief aan de slag te gaan in hun eigen zaak. Aan de hand van een checklist - die in de flyer werd geïntegreerd - kan men een zelfanalyse maken. “Het is de bedoeling dat elke handelaar zelf aftoetst in welke mate hij/zij voldoet aan de huidige winkelbeveiligingsnormen. De checklist maakt het mogelijk snel af te lezen of men goed of slecht scoort. Is het resultaat eerder negatief, dan kan de winkelier beslissen om gratis beroep te doen op onze diefstalpreventie-adviseurs. Hoe men dit advies kan aanvragen en wie hiervoor de contactpersonen zijn binnen ons korps, staat ook vermeld in de folder” aldus hoofdinspecteur Temmerman.
Straffen winkeldiefstal
Onder winkeldiefstal verstaan we iemand die goederen uit een open winkel meeneemt zonder hiervoor te betalen. De precieze straf voor winkeldiefstal kan heel erg variëren. Je hebt namelijk te maken met meerdere factoren. Is het de eerste keer dat men een winkeldiefstal pleegt of is het al meermaals gebeurd? Werd er geweld gebruikt en wat was de waarde van de gestolen goederen? Al deze factoren bepalen de effectieve straf die men riskeert: een geldboete, werkstraf of zelfs gevangenisstraf.
Burgemeester De Padt is alvast tevreden met het initiatief van de politie en het BIN-Z.
“Het BIN-Z bestaat 8 jaar en telt ondertussen bijna 130 handelszaken. Binnen dit BIN-Z wordt informatie rond feiten van winkeldiefstal, wisseltrucs, uitgifte van vals geld of andere verdachte handelingen aan elkaar doorgespeeld. Het verdelen van de folder is een volgende stap in de mooie wisselwerking die er de voorbije jaren tussen de verschillende partners is ontstaan. We mogen best trots zijn op deze nieuwe folder die heel wat nuttige tips en weetjes bevat én onze Retail in de toekomst beter zal beschermen tegen winkeldieven!”