GERAARDSBERGEN - Financiën Lokaal Bestuur Geraardsbergen blijven gezond, ook met ambitieus investeringsprogramma en sterk stijgende kosten

C21

GERAARDSBERGEN - Financiën Lokaal Bestuur Geraardsbergen blijven gezond, ook met ambitieus investeringsprogramma en sterk stijgende kosten

Editie_geraardsbergen_processie_3__kopie_
Foto Marc Colpaert
 

Het derde aanpassing meerjarenplan 2020-2025 werd zopas voorgesteld. Het lokaal bestuur blijft structureel financieel gezond, ondanks de stijgende energie-en personeelskosten en de duurdere aanbestedingsprijzen. Dat blijkt uit de derde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 dat tijdens de gemeenteraad van 20 december werd voorgesteld. De sterke stijging van kosten betekent echter niet dat het lokaal bestuur de investeringskraan dichtdraait. Het blijft investeren in Geraardsbergen en zijn burgers. 

“Het huidig economisch klimaat maakt het voor iedereen bijzonder zwaar. Net zoals vele burgers en bedrijven moet ons lokaal bestuur het hoofd bieden aan torenhoge energiekosten, bouwmaterialen… Ook de verschillende loonindexeringen zetten het budget onder druk. Zonder in te boeten op de kwaliteit van onze dienstverlening optimaliseren we onze werking waar mogelijk en snoeien we in de eigen middelen. Toch blijven we op een gezonde manier investeren in onze stad. We willen erover waken dat  de huidige situatie de toekomst van onze stad niet jarenlang hypothekeert. We blijven bouwen aan het Geraardsbergen van morgen”, zegt burgemeester Guido De Padt.

Investeren voor het Geraardsbergen van morgen

In zijn initieel meerjarenplan 2020-2025 heeft het lokaal bestuur van Geraardsbergen uitgeschreven hoe het de stad gezonder (groener, netter en duurzamer), veiliger (autoluwer, kind- en seniorvriendelijker en fietsvriendelijker), aangenamer (aantrekkelijker en levendiger) en zorgzamer (in het kader van dienstverlening, verbinding, armoedebestrijding en participatie) kan maken. De voorbije jaren werd hierin sterk geïnvesteerd en ook de komende maanden en jaren staan er verschillende investeringen gepland die deze intenties belichten. Enkele voorbeelden gaan hieronder.

Gezonde, duurzame, aantrekkelijke stad

Het stadscentrum wordt heraangelegd, met oog voor veel groen en ruimte;

heraanleg stationsplein

heraanleg winkelstraten

aanleg groene parking site De Kriebel

creatie Kunstenplein

heraanleg schoolomgeving ‘Karmelieten’

vernieuwing Begijnhofkaai (project op langere termijn)

vernieuwing Markt (project op langere termijn)

De begraafplaatsen van Idegem, Onkerzele, Moerbeke en Schendelbeke vergroenen. De hoofdwegen in grind worden ingezaaid met gras; Het Vianeplein, het Amandusplein en de Zikastraat worden onthard en vergroend tegen eind 2024. Het Moerbekeplein wordt op langere termijn omgevormd tot een infiltratieplein; Eigenaars van handelspanden in het kernwinkelgebied worden financieel ondersteund als ze hun pand duurzaam renoveren; Het stadhuis wordt energetisch gerenoveerd. Ook de Kunstacademie ondergaat verdere energetische ingrepen; In woonzorgcentrum Denderoord gaat de laatste fase van de verledding in. Elke lamp in het WZC zal dan ook een ledlamp zijn.

 Zorgzame, dienstverlenende stad 

 Alle loketdiensten van het lokaal bestuur krijgen een plaats in een centraal balieplein in het administratief centrum; Ontmoetingscentrum De Lelie opent in 2023 de deuren. Het doorgedreven duurzaam en bijzonder zuinig gebouw herbergt o.a. de bibliotheek; Het Plan Samenleven wordt opgestart. Dit heeft tot doel om het laten samenleven van heel diverse groepen te faciliteren; De Cultuurraad wordt ondersteund in de activiteiten rond zijn 50-jarig bestaan; De begraafplaatsen worden gedigitaliseerd.

 Exploitatiebudget

In het aangepast meerjarenplan bedragen de exploitatie-uitgaven 390 miljoen euro over de volledige legislatuur 2020-2025. De uitgaven lopen op van 52 miljoen euro in 2020 tot 71,7 miljoen euro in 2025.59% besteden we aan personeelskosten, 22% aan de aankoop van goederen en diensten, 13% aan werkingssubsidies aan bv. politie- en brandweerzone en 7% aan uitgaven voor de sociale dienst. Noot: door afrondingen komen we aan 101% i.p.v. 100%. Doordat de personeelskosten het grootste deel van onze exploitatie-uitgaven vertegenwoordigen zorgt een stijging hierin meteen ook voor een sterke stijging van de totale uitgaven. De totale financiële schuld van het lokaal bestuur zal eind 2025 68,4 miljoen euro bedragen. In het aangepaste meerjarenplan werden nieuwe leningen opgenomen t.b.v. 23 miljoen euro (voornamelijk voor de financiering van onze eigen investeringen).

 

De optelsom tot een positief budget

 

Geraardsbergen is financieel gezond. Dit blijkt uit het jaarlijks positief beschikbaar budgettair resultaat en de positieve autofinancieringsmarge in 2025. Dit wil zeggen dat ondanks de stijgende uitgaven en het ambitieuze investeringsprogramma het lokaal bestuur van Geraardsbergen nog steeds in staat is al haar uitgaven te betalen.

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 dec 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 nov 2024

archief