GERAARDSBERGEN - Update! Gemeente zonder gemeentehuis: Lokaal Bestuur Geraardsbergen krijgt samen met 9 andere lokale besturen subsidie voor project ‘Dienstverlening van de toekomst’
Met ‘Gemeente zonder gemeentehuis’ subsidieert de Vlaamse Overheid innovatieve projecten die inzetten op digitalisering. Lokaal Bestuur Geraardsbergen en 9 andere lokale besturen sloegen onder impuls van Polis (provincie Oost-Vlaanderen) de handen in elkaar en dienden samen het project ‘Dienstverlening van de toekomst’ in. Burgemeester Guido De Padt is verheugd dat de Vlaamse regering haar geloof in het project bekrachtigt met een gezamenlijke subsidie van 1.398.038,05 euro.
De Vlaamse Overheid lanceerde het subsidieprogramma ‘Gemeente zonder gemeentehuis’. Met deze subsidies wil ze gemeenten aanzetten om hun dienstverlening innovatief te vernieuwen en daarbij maximaal in te zetten op het digitale luik. Het doel is een efficiëntere en meer klantgerichte dienstverlening. In totaal werden 11 van de 28 projectvoorstellen goedgekeurd.
Dienstverlening van de toekomst
Eén van de goedgekeurde projecten is ‘Dienstverlening van de toekomst: eenvoudig, efficiënt en transparant’. Lokaal Bestuur Geraardsbergen werkt voor dit project samen met 9 andere lokale besturen: Aalst, Assenede, Buggenhout, Dendermonde, Kruisem, Maarkedal, Merelbeke, Wichelen en Zelzate. Geraardsbergen neemt de rol van projectleider (penhouder) op zich. De bedoeling van het project is om de dienstverlengingsprocessen effectiever en efficiënter te maken met oog op meer klantvriendelijkheid en transparantie. Om dit te realiseren wil het lokaal bestuur en haar partners tien processen van dienstverlening grondig herdenken, zowel op vlak van frontoffice als backoffice. De projectindieners willen dat doen door middel van co-creatieve procesoptimalisatie en -automatisering met behulp van Vlaamse Bouwstenen zoals ‘MAGDA’ en ‘Mijn burgerprofiel’, en integratie met andere softwarepakketten. De processen die uit deze oefening voortkomen, worden opgenomen in het Open Proceshuis van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
“Ons lokaal bestuur staat al ver in digitale dienstverlening via het thuisloket. Met dit project willen we het thuisloket verder uitbreiden en de digitale dienstverlening naar een hoger niveau tillen door samen te werken met andere lokale besturen. Dit project heeft potentieel om uit te groeien tot een ontwikkeling die voor heel wat steden en gemeenten nuttig en relevant kan zijn. Uiteraard zal het fysieke loket blijven bestaan zodat lokaal maatwerk steeds mogelijk blijft. We houden er immers rekening mee dat niet iedereen over digitale mogelijkheden beschikt”, zegt schepen van digitale dienstverlening Veerle Mertens. Het project ‘Dienstverlening van de toekomst: eenvoudig, efficiënt en transparant' werd mogelijk gemaakt dankzij subsidiëring door ‘Gemeente zonder gemeentehuis’, een project van Vlaamse Veerkracht, het relancebeleid van de Vlaamse Regering dat gefinancierd werd door de Europese Unie via NextGenerationEU.