GERAARDSBERGEN - Leerlingen bezoeken het Beroependorp in De Spiraal

C21

GERAARDSBERGEN - Leerlingen bezoeken het Beroependorp in De Spiraal

Editie_geraardsbergen_ziekenhuis_3__kopie_
Je kan ook kiezen voor een job in de zorg, men zoekt er heel wat helpende handen.- Foto Marc Colpaert
 
Op dinsdag 14, woensdag 15 en donderdag 16 februari 2023 bezoeken zo’n 700 leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar uit Geraardsbergen het Beroependorp in JC De Spiraal. Zij ontdekken welke talenten en interesses ze hebben door 20 beroepen uit te proberen in een activiteitenparcours, bijvoorbeeld: bouwplaatsmachinist - bestuur een torenkraan; kok - bereid een aperitiefhapje; kinderbegeleider - verluier en verzorg een baby; programmeur - programmeren met Ozobots en Bluebots of radiopresentator - presenteer live op de radio
 
Cruciaal moment in onderwijsloopbaan
 
Het spreekt voor zich dat er tijdens deze activiteiten een wereld opengaat voor de 11 à 12-jarigen. In pedagogische termen heet dat horizonverruiming en talentverkenning. Voor de tieners is het een verrijking van hun zelfkennis door te doen, te proberen, te falen en opnieuw te proberen. Zo ontdekken ze waar ze talent voor hebben en wat ze al dan niet graag doen. Het is niet voor niets dat we hen op deze leeftijd onderdompelen in een bad vol ervaringen: binnenkort maken zij belangrijke keuzes op het vlak van studierichting en secundaire school. Kinderen die zichzelf goed kennen, die hun talenten en interesses in kaart hebben gebracht, zijn beter gewapend om een juiste studiekeuze te maken en zich dan ook goed in hun vel te voelen.
 
 Omkadering en informatie voor ouders
 
Op woensdag 15 februari om 19u staan de CLB’s klaar om een netoverstijgend verhaal te brengen naar de ouders van de leerlingen. Zij krijgen tips over hoe ze hun kind het beste begeleiden in het studiekeuzeproces en komen te weten welke onderwijsmogelijkheden er in de regio zijn. Het geheel wordt educatief omkaderd in de klas met lesmaterialen van Het Beroepenhuis vzw. Dit omkaderend lesmateriaal werd opgefrist en flexibeler gemaakt en legt nog meer de nadruk op talentverkenning.
 
 Het Beroependorp in Geraardsbergen is een samenwerking van:
 
- Lokaal Bestuur Geraardsbergen
 
- 3 secundaire scholen: GO! Atheneum Geraardsbergen, Atheneum Herzele, Stella Matutina (de leerlingen begeleiden de activiteiten)
 
- De CLB's
 
- De lerarenopleiding van HOGENT
 
- Het Beroepenhuis vzw
 
- Sectororganisaties Constructiv, Volta, Alimento
 
- 3 speciale partners: Uit De Marge vzw, boerin korte keten Ine Vandeputte en Radio M fm

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 feb 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Jimmy GODAERT | 31 mrt 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief