Actiecomite Stop Betonnering komt in verzet tegen betonnering GERAARDSBERGEN
Samen met Aquafin heeft het stadsbestuur van Geraardsbergen rioleringswerken aangekondigd in Moerbeke. Vermoedelijk zijn deze rioleringswerken het gevolg van nog meer verkavelingen in Moerbeke. Veel buurtbewoners zijn hier niet gelukkig mee en hebben bezwaren ingediend. Maar het stadsbestuur heeft deze bezwaren opzij geschoven en gaat gewoon door met de plannen. Verontruste burgers van Geraardsbergen hebben na meerdere dovemansgesprekken met de stad Geraardsbergen het Actiecomité Stop Betonnering Geraardsbergen opgericht om het verzet te bundelen.
Voorzitter Filip Pletinckx zegt: “De burgers worden niet geïnformeerd en voor voldongen feiten gesteld. We hebben getracht om in gesprek te gaan met het stadsbestuur, maar net als bij andere dossiers in Geraardsbergen telt inspraak en burgerparticipatie niet. Vele zaken worden op voorhand in achterkamertjes geregeld, er is een dubbele agenda. De belangen van projectontwikkelaars hebben duidelijk prioriteit over de belangen van de burgers. Vanwege de wateroverlast in Geraardsbergen wordt er al jaren gesproken over betonstop. De realiteit is dat er alleen in Moerbeke, in de laatste drie jaar, al meer dan 20.000 m2 verharding werd toegevoegd.”
Via Solva werden verschillende clubs en organisaties in Moerbeke gecontacteerd (en geraadpleegd), met de vraag tot deelname bij de inrichting van het aangekondigde ‘hemelwaterpark’ van 2.000 m2, op het Moerbekeplein. Johan Sirjacobs, bestuurslid van het actiecomité, merkt op: “Het aantal parkeerplaatsen op het Moerbekeplein, naast het station, vermindert hierdoor van 171 naar 61 parkeerplaatsen. We vrezen een sterke toename van wildparkeren in deze buurt. Het is heel eigenaardig dat het stadsbestuur zegt dat ze het openbaar vervoer wil stimuleren en tegelijkertijd het aantal parkeerplaatsen naast het treinstation met tweederde vermindert.”
Joeri Geeraerts van Stop Betonnering Geraardsbergen zegt: “Het gaat niet alleen over Moerbeke en Viane. Ook in Schendelbeke zal er meer verharding komen. De komst van de kazerne op de Godsbergkouter gaat hopelijk niet door, maar Solva zal, als eigenaar van gronden in Schendelbeke, zeker een andere bestemming zoeken. In centrum Geraardsbergen worden er nog steeds vergunningen afgeleverd voor het bouwen in overstromingsgevoelig gebied. De wateroverlast zal steeds erger worden. Het moet stoppen met de verdere betonnering van Geraardsbergen. We vragen iedereen om samen met ons in verzet te komen hiertegen. De authenticiteit, van onze stad en omliggende dorpen, komt in het gedrang.”
Foto onderschrift: Van links naar rechts: Joeri Geeraerts, Filip Pletinckx en Johan Sirjacobs van het Actiecomité Stop Betonnering Geraardsbergen.