GERAARDSBERGEN singelsvriendelijke stad?
Open VLD-raadslid Sarah De Backer poogde tijdens de afgelopen gemeenteraad het schepencollege en haar collega-raadsleden warm te maken om van Geraardsbergen een singlesvriendelijke stad.
Volgens de algemene directie van statistieken in ons land Statbel, telde België welgeteld begin dit jaar 1.865.995 alleenwonenden en 512.864 alleenstaande ouders. Samen vertegenwoordigen zij maar liefst 46% van onze Belgische huishoudens en als we de tendensen mogen geloven zal dit percentage jaarlijks blijven toenemen en aandikken. Zo verwacht het Federaal Planbureau dat tegen 2060 ongeveer de helft van de huishoudens in ons land slechts uit één persoon zal bestaan.
Geraardsbergen is voor ons arrondissement de 3de grootste stad na Aalst en Ninove, met een jaarlijks toenemend totaal van – volgens de laatste cijfers – momenteel 6.661 alleenwonenden en alleenstaande ouders op ons grondgebied.
En dit omvat een zeer diverse groep van alle leeftijden, gaande van single volwassen jongeren tot gescheiden personen met al dan niet een kind ten laste, tot weduwen of weduwnaars of zelfs bewuste alleenstaanden.
Men zou dus kunnen stellen dat de maatschappij geëvolueerd is en niet langer bestaat uit traditionele koppels en/of gezinnen; maar straffer nóg is dat het beleid niet mee geëvolueerd is.
Want net deze eenpersoonshuishoudens ondervinden heel wat schaalnadelen. Ook op financieel vlak, want wereldwijd behoren zij tot de hoogst belastbare categorie en dan zwijgen we nog over de kosten van wonen, want die wegen zwaar door op één inkomen. Als je huurt of een lening moet afbetalen, moet men dit in zijn of haar ééntje klaren, moet men ook nog die jaarlijkse onroerende voorheffing ophoesten, alsook die zware energiefacturen alleen dragen.
Deze woonbelasting is natuurlijk een federale materie en daar is nog heel wat werk aan de winkel… maar, Sarah De Backer denkt dat lokale besturen ook hun verantwoordelijkheden moeten dragen en zelf ook actie kunnen ondernemen; want er wordt helaas zelden stilgestaan bij de impact van beleidsmaatregelen op alleenwoners.
‘Na de vermindering en tegemoetkoming sinds 2019 van 30 EUR op de gemeentebelasting voor alleenstaanden met of zonder kinderen, is er weinig of geen extra (al dan niet fiscale) verlichting meer gekomen via onze stad voor deze toenemende bevolkingsgroep.
Onze stedelijke financiële middelen zijn uiteraard beperkt en de bovenlokale overheid dient ook in deze specifieke dossiers haar verantwoordelijkheden te dragen en deze hedendaagse materie onder de loep te nemen; maar we hoeven als stad natuurlijk niet aan de zijlijn te blijven staan’, verklaart raadslid De Backer.
‘Zo werd onder impuls van gemeenteraadslid en Brussels parlementslid Carla Dejonghe begin dit jaar een charter voor ‘singlesvriendelijke gemeente en/of stad’ unaniem en in primeur voor ons land goedgekeurd en ondertekend in Sint-Pieters-Woluwe. De gouden maatregelen van solidariteit waren hierbij:
Het implementeren van een ‘singlesreflex’, waarbij alle beleidsmaatregelen steeds worden afgetoetst op hun effect op alleenstaanden. Het is trouwens in ons belang dat wij als beleidsmakers niet langer redeneren en denken vanuit het klassieke gezin als norm, maar streven naar leefvorm met neutrale maatregelen.
Kiezen voor een proportionele fiscaliteit m.b.t. o.a. de gemeentetaksen. Forfaitaire taksen worden per gezin betaald en niet per persoon. Deze wegen bij eenpersoonshuishoudens extra hard door.
Een dialoog aangaan met de plaatselijke horeca om te streven naar een singlevriendelijk horecabeleid met bvb. Een uitgereikte “single friendly”-label.
Op personeelsbeleid waken over respect voor éénieders wensen met telkens overleg op basis van gelijkwaardigheid versus koppels en/of gezinnen.