Geert Bourgeois, beschermt brouwerij Timmermans ITTERBEEK voorlopig als monument.

C21

Geert Bourgeois, beschermt brouwerij Timmermans ITTERBEEK voorlopig als monument.

Image002

 Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, beschermt brouwerij Timmermans voorlopig als monument. 

 

Brouwerij Timmers in Dilbeek is een van de weinige nog actieve lambiekbrouwerijen ten Zuidwesten van Brussel. De brouwerij wordt beschermd om haar industrieel-archeologische, historische en architecturale waarde”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

Dilbeek is bekend om zijn lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen, net als heel de streek ten zuidwesten van Brussel en Brussel zelf. In bijna elke gemeente van het Pajottenland en het gebied van Zenne en Zoniën waren verschillende kleine lambiekbrouwerijen gevestigd.

“De historisch waardevolle uitrusting van brouwerij Timmers is mooi bewaard. De meeste brouwerijen in de streek ontstonden als nevenactiviteit bij een hoeve. Ook Timmermans ontwikkelde zich vanuit een hoeve-brouwerij met herberg, waarbij het bierbrouwen waarschijnlijk een nevenactiviteit was tijdens de wintermaanden. De hoeveactiviteiten werden geleidelijk afgebouwd ten voordele van de brouwactiviteiten”, vervolgt Bourgeois.

De geschiedenis van brouwerij Timmermans start aan het begin van de achttiende eeuw. Vooral tijdens het interbellum en de periode na de Tweede Wereldoorlog kende de brouwerij een grote expansie. In de inrichting zie je nog hoe de brouwerij evolueerde van het eind van de negentiende eeuw tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het is de evolutie naar een meer industrieel brouwproces dat zich in veel Vlaamse brouwerijen na de Eerste Wereldoorlog voordeed. De brouwerij moderniseerde, maar bleef ook vasthouden aan het semi-industrieel brouwproces. Oude installaties zoals een oude maalstoel en een roerkuip bleven in gebruik en zijn hierdoor ook perfect bewaard. Wat de brouwerij herkenbaar maakt als typische lambiekbrouwerij is de aanwezigheid van een groot biermagazijn. Dit groot magazijn was nodig om de tonnen lambiek op te slaan. Dit betekent dat er vroeger ook geuze gestoken werd, want bij het geuzesteken worden jonge en oude lambiek gemengd. 

Tijdens de bloeiperiode in het interbellum werd een nieuwe brouwerswoning gebouwd aan de Kerkstraat. De woning is ontworpen door Sylvain Raemdonck en is beeldbepalend in de straat. Het is een rijk uitgewerkt burgerhuis met art-deco-invloeden. Met de bouw van deze woning wilde de brouwersfamilie haar rijkdom in Itterbeek etaleren.

Procedure

Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Binnen negen maanden beslist minister-president Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 dec 2018
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 25 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 21 mrt 2024
Marc Colpaert | 28 feb 2024

archief