Erfgoeddag maakt school brengt schoolherinneringen tot leven in Pajottenland & Zennevallei

C21

Erfgoeddag maakt school brengt schoolherinneringen tot leven in Pajottenland & Zennevallei

Zender_erfgoeddag22
 

Op zondag 24 april kan je traditiegetrouw op ontdekking in Pajottenland & Zennevallei om het rijke culturele erfgoed van onze streek te ontdekken. Tal van organisaties gingen op zoek naar het schoolse verleden en verzamelden voor de gelegenheid dierbare herinneringen aan de schooltijd van vroeger. 

Na twee moeilijke jaren corona kan je opnieuw op diverse locaties het cultureel erfgoed ontdekken. De heemkringen lieten zich graag inspireren door het Vlaamse thema “Erfgoeddag maakt school” en zetten het schools erfgoed op zondag 24 april in de kijker. 

Terug naar toen
In Dilbeek katapulteert de tijdscapsule je terug naar de klas van toen met enkele lesuren van weleer: knutselen met een spatzeef, een handwerk maken of rekenen… En ook in Pepingen en Gooik kan je een klaslokaal van weleer opnieuw binnenstappen. Jean-Paul De Loecker (Voorzitter Heemkring Gooik): “ Tijdens Erfgoeddag willen we ook getuigenissen vastleggen via klank en beeld. Kom dus zeker langs met een aantal oud-klasgenoten om nog eens bij te praten en breng liefst ook klasfoto’s mee van vroeger.”
Beersel zet de vrouwelijke religieuzen die lesgaven op de Beerselse scholen in de kijker en ook in Roosdaal kan je de sfeer van de vroeger onder een laagje humor komen opsnuiven. Walter Evenepoel en collega’s brengen er oude schoolliedjes en testen hoe goed de bezoekers nog kunnen perkeninken.
Bijleren
Erfgoeddag is ook de gelegenheid om meer te weten te komen over het Erfgoeddepot in Herne. Voor de gelegenheid gingen de leerlingen van de lagere scholen er zelf op historisch onderzoek. Tineke Moonens (Erfgoed- en Vrijetijdcoördinator, Herne): “In de weken voor Erfgoeddag keerden de lagere scholen terug in de tijd en verzamelden de kinderen oude schoolfoto's bij hun families. Ze nodigen de bezoeker uit om samen uit te vissen wie er op deze foto’s staat en een bezoek te brengen in het erfgoeddepot dat die dag uitzonderlijk vrij toegankelijk is.”
Galmaarden opent officieel haar nieuwe educatieve molenroute en in Affligem kan je in en rond de Kluiskapel op ontdekking. En ook in het Trammuseum kan je bijleren over de 60-jarge geschiedenis van het museum en over het industrieel erfgoed in Vlaanderen. 
Marble … erfgoeddag mania
Spelen op de speelplaats is van alle tijden en sommige spelletjes lijken écht wel tijdloos. Knikkeren is er zo eentje: je vindt het zowel op een schilderij van Bruegel als op TV vandaag. Dit jaar kan je tijdens Erfgoeddag in de regio ook je knikkerhart ophalen dankzij de regionale actie van ZENDER. Op verschillende locaties kan je dit erfgoedspelletje ontdekken en iedere speel(plaats)vogel krijgt een zakje knikkers. 

Meer info: www.erfgoeddagpz.be

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 apr 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 29 jan 2023

archief