GALMAARDEN - Nieuw boek over standbeelden uit het Pajottenland

C21

GALMAARDEN - Nieuw boek over standbeelden uit het Pajottenland

Editiepajot_galmaarden_jan_heyvaert_1_bewerkt
Jan bij het standbeeld van de mijnwerker. - Foto Marc Colpaert
 

Tollembekenaar Jan Heyvaert gaat samen met uitgeverij De Draak nog dit jaar een boek uitgeven over de vele standbeelden die het Pajottenland rijk is. Naast uitleg over het standbeeld zelf, gaat de auteur ook op zoek naar de mens achter het standbeeld. Niemand minder dan Urbanus ook uit Tollembeek, gaat het voorwoord van dit boek schrijven.

 
Uitgeverij De Draak, die eerder dit jaar het bobsleeboek van Galmaardenaar Geert Vanvaerenbergh op de markt bracht, publiceert half november een boek van Tollembekenaar Jan Heyvaert. Na ‘De Plantenklapper’, dat verscheen bij de Heemkundige Kring van Gooik, ‘Onvergetelijke natuurwandelingen in Vlaanderen’ en een boek over creatief hergebruik (dat in het najaar eveneens bij De Draak verschijnt), zal dit zijn vierde boek zijn. Jan Heyvaert: “Het gaat over de cultuur en de geschiedenis van het Pajottenland. Niet klassiek opgediend, maar vertrekkend van de beelden die er staan. Denk maar aan de Hespendroger in Gooik, de Mijnwerker aan het station van Galmaarden, de Dikke van Pamel in Roosdaal, Prins in Lennik enzovoort. Weet u dat er alleen al in Galmaarden zomaar eventjes zeven beelden staan. Ze zijn allemaal vrij recent geplaatst en bewijzen in mijn ogen dus dat de aandacht voor dergelijke dingen nog levend genoeg is”, aldus Jan Heyvaert.
 
 
Bij elk beeld komt een praktisch luik met informatie over het beeld zelf, de maker, de situering en de nabijheid van wandel- en fietsroutes. Maar de hoofdbrok vormt natuurlijk het verhaal achter de beelden: over de fossemannen, over de kaatssport, over de bloeitijd van het Belgisch Trekpaard, enzovoort. Dat zal niet altijd even klassiek gebeuren, maar met ruimte voor poëzie of een luchtige evocatie. “Dat ik Urbanus bereid heb gevonden om het voorwoord te schrijven, is al een vingerwijzing dat dit niet het ultieme kurkdroge naslagwerk zal worden”, glimlachte Jan Heyvaert. De foto’s in het boek worden overigens verzorgd door Stijn de zoon van Jan, die geschiedenis studeert in Gent.
 
Bedoeling is het boek op 14 november in Roosdaal te kunnen voorstellen tijdens de derde editie van Het Gouden Hamertje, de kortfilmwedstrijd rond erfgoed. “Dat is niet toevallig ook een ‘beeldig’ evenement, maar dan rond beelden in een andere betekenis. De uitgeverij schenkt trouwens een exemplaar van mijn boek aan elke deelnemende cineast. Een kortfilm over erfgoed maken is dus dé truc om mijn boek gratis in huis te halen!”, sprak Jan.
Wie het zichzelf niet zo moeilijk wil maken, kan nu al intekenen op ‘Beelden van het Pajottenland’., door een mailtje te sturen naar dedraak@scarlet.be ;
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 jun 2010
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief