GOOIK / REGIO - Preventie Drugs en Alcohol

C21

GOOIK / REGIO - Preventie Drugs en Alcohol

Spiraal_drugs_en_alcohol_1_-_deschuyffeleer

Om de bekendheid van de Intergemeentelijke Preventiedienst Drugs en Alcohol van het Pajottenland (Herne, Bever, Galmaarden, Gooik, Lennik en Pepingen) te doen toenemen brachten de gemeentebesturen en de provincie Vlaams-Brabant samen een folder uit waarin de dienst wordt voorgesteld. Met de folder wil de dienst een zo groot mogelijk publiek aanspreken ,informeren over verantwoord omgaan met genotsmiddelen en hulp aanbieden bij problemen als gevolg van gebruik.

“Het logo van de dienst stelt een vicieuze cirkel voor waarin de drug- en alcoholgebruiker in het bijzonder en de verslaafde aan genotsmiddelen in het algemeen kan terecht komen. Dit voorkomen is dan ook de eerste taak van de preventiedienst” zegt preventiewerkster Bianca Vanreepinghen. “De preventiedienst moet dan ook een lokale laagdrempelige eerstelijnsdienst worden waar de mensen uit het werkgebied rechtstreeks terecht kunnen met hun vragen en problemen rond voornamelijk drugs en alcohol”.
 
“De preventiedienst biedt ook vroeginterventie aan. Dit zijn een aantal gesprekken met experimenterende jongeren met het oog op bewustwording en/of gedragswijziging”, vervolledigt Bianca Vanreepinghen haar verhaal.  Zij coacht trouwens ook organisaties in de uitbouw van preventief alcohol- en drugbeleid. Ook coördineert zij het MEGA-project in de basisscholen.   
 
Voor de uitbouw van deze preventieve taak rekent  de preventiewerkster ook en vooral op de medewerking van een zo groot mogelijk aantal intermediairen of sleutelpersonen. Bovenaan het lijstje staan hierbij allen die rechtstreeks en frequent in contact komen met jonge mensen en zodanig hun eventueel gewijzigd gedrag kunnen evalueren. Hierbij staat alleszins het onderwijzend personeel in de eerste linie op de voet gevolgd door iedereen die actief bezig is met jeugd, vrije tijd, horeca, welzijn, gezondheid en sport.
 
“Ook van hen wordt hoofdzakelijk verwacht dat zij niet-gebruik aanmoedigen , experimenteergedrag proberen te ontmoedigen en in geval van nood doorverwijzen  naar de preventiedienst die op zijn beurt kan informeren, adviseren en ondersteunen “, aldus nog de preventiemedewerkster. De preventiedienst werkt gratis, op maat en in alle discretie.
 
Contact:  Bianca Vanreepinghen, Bruneaustraat 120 (Kester) Gooik  054/ 31 01 98 preventie@gooik.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 jul 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 15 nov 2024

archief