GALMAARDEN - Flietermolen staat te koop

C21

GALMAARDEN - Flietermolen staat te koop

Editiepajot_galmaarden_molen_1
Mieke en Hubert voor 'hun' molen. - Foto's © Marc Colpaert
 
Colpaert_galmaarden_flietermolen_2_bewerkt
Een kijkje in de molen. - Foto's © Marc Colpaert
 

De 222 jaar oude Flietermolen in de woonwijk Flieterkouter in Tollembeek staat te koop. Deze oude graanmolen was voor het laatst in werking in 1976. Vandaag zijn nog alle machines aanwezig om in de molen opnieuw graan te malen. De verkopers, de familie Hugo, zouden het zeer erg vinden moest een eventuele koper de – niet beschermde - molen laten afbreken. 

Een meer dan tweehonderd jaar oude graanmolen ‘de Flietermolen’ dreigt binnenkort te verdwijnen uit het straatbeeld in Tollembeek.
 
“ De Flietermolen werd omstreeks het jaar 1788, op den Flieterkouter in steen gebouwd door Jan Walkiers, Heer van Galmaarden. De grond hoorde toe aan de Armen van Thollembeek en werd, den 29 Februari 1788, in erfpacht toegestaan. In het jaar 1801 der Fransche Republiek, was hij in bedrijf gesteld door Judo Vanopdenbosch. In 1843, heette de eigenaar van de molen Judocus Clerebaut. Tegenwoordig hoort de molen toe aan den heer Louis Vangijte”, uit het boek Thollembeek van Maurits Peremans, uitgegeven in 1926.
 
“ Op 6 augustus 1954 werd de Flietermolen verkocht aan onze ouders,  Albert Hugo en Elsa Darbé”, vertelden Mieke en Hubert Hugo, die samen met hun zus Marie-Therésè de molen en de bijhorende woning te koop aanbieden.
In 1955 werd de molen volledig vernieuwd en werden de oude wieken vervangen door een dieselmotor en werd de molen terug in werking gesteld. Tot in 1976 maalde Albert Hugo in deze molen honderden kilo’s graan voor de boeren uit de streek van Tollembeek. “ Als kind moesten wij ieder jaar tijdens de grote vakantie de hele molen grondig kuisen”, weet Mieke ons te vertellen. “ Ieder van de kinderen had zo zijn taak, ik was de smalste en mocht tussen het mechanisch gedeelte van de molen kruipen, om ook daar de boel te gaan opkuisen”, zei Hubert.
Vandaag staat de molen er verlaten bij, maar al het mechanisch gedeelte om deze molen opnieuw te laten malen, is nog aanwezig. “ Alles wat men nodig heeft, de molensteen, de cilinders voor het graan, gewoon alles zit nog op zijn plaats”, vertelde Hubert Hugo. “ In theorie zou men de dieselmotor kunnen opstarten en opnieuw graan beginnen malen, natuurlijk moet men er rekening mee houden dat het van in 1976 geleden is dat alles nog opgestart werd”.
 
In de beginjaren ’80 werd dan rond de Flietermolen de woonwijk Flieterkouter gebouwd, vandaag staan er een honderdtal huizen.
“Wij weten dat de molen niet beschermd is en hopen dat de koper de molen niet laat afbreken, maar dat hij iemand is met een hart voor de molen”,sprak Mieke.  Jan Heyvaert ooit dorpsdichter en woonachtig in de buurt van de molen is van dezelfde mening. “ Deze molen is nu een baken in de omgeving, spijtig dat er geen wieken en geen kap meer op staan”, sprak Jan. “ Het zou zonde zijn om deze molen af te breken en zo een belangrijk deel van ons erfgoed te vernietigen”, aldus Heyvaert.
 
Of de Flietermolen ooit nog zal malen blijft dus een open vraag, wat de eindbestemming van de molen wordt, zal afhangen van de plannen van de toekomstige koper. De kinderen van Albert en Elza zouden in ieder geval de molen liever niet zien verdwijnen. Meer informatie over de molen en het grote bijgebouw  kan men verkrijgen bij Mieke Hugo op het nummer 054/58.82.81.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 aug 2010
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief