GALMAARDEN - VZW Dorp in Baljuwhuis
De vzw Dorp, opgericht door twee inwoners van het Pajottenland, wil met concrete acties de regio sensibiliseren en warm maken voor duurzaamheid. Onlangs stelden ze zich voor in het Baljuwhuis.
Centraal in de filosofie van de vzw Dorp staat het woord 'duurzaamheid'. 'Duurzaamheid is een woord dat momenteel een beetje te pas en te onpas gebruikt wordt, zo veel zelfs dat het eigenlijk weinig of geen betekenis meer heeft. De mensen weten niet meer waar het voor staat. Wij willen daar verandering in brengen door heel concrete acties te organiseren, want duurzaam leven wil zeggen dat je ervoor zorgt dat de generaties na ons ook nog kunnen genieten van deze planeet.'
Aan het woord is Bruno Vandewinckel, de man die samen met Michaël Geeroms de vzw Dorp (Duurzame Ontwikkeling Regio Pajottenland) oprichtte. Bruno is duurzaamheidsambtenaar en samen met Michaël wil hij de Pajotten laten kennismaken met eenvoudige, concrete en vooral duurzame initiatieven.
Vandewinckel merkt dat er in grote steden bepaalde initiatieven van de grond beginnen te komen en dat er stilaan resultaten geboekt worden. 'Maar in landelijkere regio's, zoals het Pajottenland, gebeurt er vooralsnog heel weinig', zegt hij. 'Het is niet de bedoeling van de vereniging om pamfletten te maken of voordrachten te geven. Wij willen de mensen tonen wat duurzaamheid betekent. Velen denken bijvoorbeeld bij 'passief wonen' aan de meest wilde zaken, terwijl een passief huis vaak stoelt op heel eenvoudige principes zoals goede isolatie, zonnewering en het opvangen van het regenwater. Dat is het doel van vzw Dorp.'
'We zijn een vzw, dus we kunnen alle vrijwillige steun en hulp goed gebruiken', zegt Vandewinckel. 'Op de infoavond hebben we uitgelegd waar de vereniging voor staat en hebben we ook ons eerste project voorgesteld. We hebben namelijk een pelletpers kunnen aanschaffen. Die zet snoeiafval om in pellets waarmee je CO2-neutraal kunt verwarmen. Dat is goed voor het milieu en het is ook goed voor je portefeuille. Zo is het eigenlijk altijd met duurzame projecten: soms kost het een beetje om erin te investeren, maar op termijn zal het altijd goedkoper zijn. Dat verhaal willen wij vanaf nu in het Pajottenland vertellen', besluit Vandewinckel.