PAJOTTENLAND – Politie gaat voor beter contact met bevolking

C21

PAJOTTENLAND – Politie gaat voor beter contact met bevolking

Politie_pz_reorganisatie_persconferentie
Reorganisatie Lokale Politie Pajottenland. - Foto © Deschuyffeleer
 
16
Samenvatting wijksector Galmaarden-Herne-Bever - Schema Deschuyffeleer
 
17
Wijksector Gooik-Lennik-Pepingen - Schema Deschuyffeleer
 
Dsc07322
Korpschef Marc Hellinckx, directeur Operaties Serge Roelens en directeur Organisatie Lieven De Pessemier - © Deschuyffeleer
 

Voor een beter contact met en een betere dienstverlening aan de bevolking voert de lokale politie Pajottenland vanaf Nieuwjaar een ganse reeks wijzigingen in haar structuur en in haar werking door. Het budgettair impact van de grootscheepse herschikking van de diensten valt al bij al best mee. Begin januari start het korps overigens met een grootse informatiecampagne met een flyer in elke brievenbus om de inwoners van Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen wegwijs te maken in de nieuwe werkwijze.

Een streefdoel van de reorganisatie is alleszins de toegankelijkheid tot de diensten te verhogen. Korpschef Marc Hellinckx: “Naast een internetaansluiting voor alle diensten krijgen de meeste personeelsleden en zeker de wijkinspecteurs nu ook de beschikking over een dienst-GSM. Via een geavanceerd doorschakelsysteem worden zij eveneens vlotter bereikbaar. Sommige diensten kregen inmiddels een ander onderkomen. De openingsuren van de gemeentelijke politieposten worden aangepast, doch de wijkinspecteurs krijgen andere diensturen om nog een vlottere beschikbaarheid naar de bevolking toe te waarborgen”. Intern wordt gemikt op meer flexibiliteit, meer teamwerking, meer contacten en meer kennis.
 
De oude Rijkswachtkazerne in Vollezele werd ontruimd en wordt op termijn verkocht. Door meer beschikbare ruimte in het centraal gelegen politiecomplex in de Bruneaustraat in Kester heeft de interventiedienst nu haar uitvalsbasis aldaar. De aanrijtijden naar de verschillende gemeenten moeten zo in doorsnee lager komen te liggen. De verkeers- en de wapendienst zijn dan weer ondergebracht in het vroegere Rijkswachtgebouw in Lennik tesamen met de recherchedienst. De korpsleiding, de dienst slachtofferhulp en de intergemeentelijke preventiedienst blijven in Kester.
 
De gemeentelijke politieposten van Gooik, Lennik en Pepingen vormen voortaan de wijksector Centrum met Gooik als draaischijf. Deze van Bever, Galmaarden en Herne komen terecht in de wijksector Zuid met Galmaarden als spil. Per dag zijn steeds 2 wijkposten per sector open gedurende een drietal uren. Elke wijkpost is minimaal 3 keer per week toegankelijk hetzij in de voormiddag, hetzij in de namiddag hetzij ’s avonds. Indien de wijkinspecteurs met dienst zijn, zijn zij nu ook telefonisch bereikbaar via GSM. In het andere geval komt de oproeper steeds terecht ofwel bij een postcollega van zijn wijkinspecteur ofwel in een ander open kantoor van de wijksector. Het wijkkantoor in Gooik behoudt ruime openingsuren in het weekend en op feestdagen. In Bever wordt Jeroen Nerinckx de bijkomende wijkinspecteur.
 
Ook komt er verandering in een aantal locaties van wijkposten. Zo huist het politiekantoor in Galmaarden voortaan in de Kammeersweg. De wijkinspecteurs in Lennik opereren opnieuw vanuit de Schepenbank, terwijl de politiepost van Herne in het voorjaar uitwijkt naar de pastorij.
 
“Het is de bedoeling dat de verkoop van de site in Vollezele gebruikt wordt voor het verwerven van een bouwterrein langs de Edingsesteenweg in Gooik voor een nieuwbouw. De huidige maatregelen gelden in principe dan ook maar voor 4 jaar”, aldus nog de korpschef.
 
De Gooikse burgemeester Michel Doomst, voorzitter van de politiezone Pajottenland , ziet voorlopig alleszins geen heil in een fusie met een nabijgelegen zone zoals hier en daar al vooropgesteld werd. “Het Pajottenland heeft nu éénmaal zijn eigenheid. Onze wijkwerking wordt nog versterkt. Onze sociale netwerken functioneren lokaal heel goed. Feitelijk zijn 80% van de politie-interventies van sociale inslag. Bovendien zijn onze gemeenten ook op vele andere vlakken dan politie beginnen samenwerken. Wij blijven dan ook best trouw aan deze eigenheid”.
 
Contactmogelijkheden zie afbeeldingen
 
Dringende politiehulp : 101 of 112
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 dec 2011
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief