GALMAARDEN / HERNE / BEVER - Vincent Moreau nog steeds op zoek naar vrijwilligers

C21

GALMAARDEN / HERNE / BEVER - Vincent Moreau nog steeds op zoek naar vrijwilligers

Editiepajot_galmaarden_bin_foto_marc_colpaert
Vincent Moreau zoekt ook na 24 oktober nog vrijwilligers voor de BIN. - Foto © Marc Colpaert
 

Op woensdag 24 oktober organiseerde Vincent Moreau uit Vollezele een informatieavond over de oprichting van een BIN(Buurt Informatie Netwerk) in Herne. Vandaag zijn er al 42 vrijwilligers gevonden, maar er zijn er nog nodig om de blinde vlekken op te vullen vooral in Kokejane en Bever. Wie meerderjarig is kan vrijwilliger worden, het gaat hier niet over een burgerwacht.

Vincent Moreau, werkzaam als ICT adviseur bij de Federale politie in Brussel kreeg daar te horen dat er veel inbraken gebeurden rond de taalgrens, waar hij trouwens in de buurt woonachtig is. “Toen rijpte bij mij dan ook het plan om een BIN op te richten, want vandaag zijn er al meer dan 500 in Vlaanderen, maar geen enkele in de driehoek Herne-Galmaarden-Bever pal naast de taalgrens”, zei Vincent Moreau. Een BIN is een gestructureerd samenwerkingsverband tussen burgers uit een bepaald gebied, onder leiding van een coördinator. De coördinator is iemand uit de buurt, maar behoort niet tot de politiediensten. De lokale politie verbindt er zich toe dringende en preventieve berichten inzake misdrijven en criminaliteit aan de leden van het BIN te sturen. Via een sms en e-mailbericht wordt zeer snel dringende informatie verspreid.

Een BIN wordt gevormd met het oog op het verhogen van de veiligheid. Het bevordert de sociale controle en vormt tevens een ideaal platform om preventieve informatie door te geven.“ Ik wil er toch wel even op wijzen dat een BIN zeker geen burgerwacht of organisatie is die patrouilles, interventies of andere politionele taken op zich neemt, laat dit zeer duidelijk zijn”, aldus Vincent Moreau. Dat een BIN een goede zaak zou zijn blijkt uit de stijgende lijn van inbraken in woningen. Vooral langs de taalgrens in Bever en in Kokejane gebeuren er opvallend veel inbraken en daar willen wij met onze organisatie iets aan doen. Vorig jaar waren er niet minder dan 117 inbraken in de zone Pajottenland en werden er ook in zes handelszaken in Herne, Galmaarden en Bever ingebroken. De twee meest gestolen items zijn altijd geld en juwelen, gevolgd door multi-media materiaal.

“Wij hebben vandaag al 42 vrijwilligers maar wij hebben er nog meer nodig, vooral voor de blinde vlekken in Kokejane en Bever te bemannen”, besluit Vincent Moreau. Wie meer informatie wilt kan een mail sturen naar: bin.zuid.sector.pajot@gmail.com.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 okt 2012
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief