HERNE / BEVER / GALMAARDEN - Kennismaking met mogelijk buurtinformatienetwerk

C21

HERNE / BEVER / GALMAARDEN - Kennismaking met mogelijk buurtinformatienetwerk

Infovergadering_ghb-bin__3_
Vincent Moreau, Bin-coördinator Lochristi Yvan Buylle, zonechef Marc Hellinckx, commissaris Serge Roelens en Guy De Wilde - Foto's © Deschuyffeleer
 
Bin_op_25_okt_2012
Tot op vandaag telt het BGH-BIN reeds 56 leden - © Deschuyffeleer
 
Infovergadering_ghb-bin__2_
Veel belangstelling voor de kennismaking met mogelijk buurtinformatienetwerk - © Deschuyffeleer
 
Infovergadering_ghb-bin__4_
© Deschuyffeleer
 

In de polyvalente zaal in Sint-Pieters-Kapelle mocht initiatiefnemer Vincent Moreau een veertigtal belangstellenden ontvangen voor een eerste kennismaking en informatievergadering over de oprichting van een buurtinformatienetwerk of BIN in de zuidelijke wijksector (Bever, Galmaarden, Herne) van de politiezone Pajottenland. De informatie werd aangereikt door korpschef Marc Hellinckx en commissaris Serge Roelens van de lokale politie Pajottenland en door Yvan Buylle, de coördinator van het BIN in Lochristi.

Een buurtinformatienetwerk (BIN) is een gestructureerd samenwerkingsverband tussen de burgers die deel uitmaken van het netwerk en de lokale politie. Het BIN bevordert zo dan ook mede de buurtbeveiliging. Het BIN-partnership stoelt op communicatie, informatie, samenhorigheidsgevoel, alertheid en ondersteuning. Een BIN oprichten verloopt steevast volgens een aantal vaste stappen met respect voor de regels opgelegd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en met een zo groot mogelijk aantal vaste partners.
Coördinator

Een BIN staat onder de leiding van een coördinator, die buiten de politie behoort. De politie van haar kant verbindt er zich wel toe dringende en preventieve informatie rond sommige misdrijven toe te sturen aan de leden van het BIN via de coördinator. Zo kan per sms of per e-mail ook bruikbare politionele informatie zeer snel verspreid worden. De BIN-leden zelf zijn dan weer gewone burgers die in een bepaalde wijk een oogje in het zeil houden en verdachte handelingen melden aan de politie.
“Zuid-Pajottenland blijft één van de veiligste streken is in Vlaanderen”, weet korpschef Marc Hellinckx aan de hand van objectief cijfermateriaal. “Toch blijft ook onze streek niet gespaard  van een stijgend aantal diefstallen. De meeste diefstallen worden klaarblijkelijk wel gepleegd in een gebied dat gelijkloopt met de taalgrens”. Dat de daders voor het merendeel afkomstig zijn uit de regio Charleroi schrijft de hoofdcommissaris toe aan de geografische ligging van het omschreven gebied. “De taalgrens, de A8 en de verschillende communicatienetwerken tussen de politiediensten in Vlaanderen en Wallonië maken het de dieven enigszins wat makkelijker maar dit betekent niet dat er tussen de politiediensten uit de beide landsgedeelten geen goede samenwerking is, wel integendeel”.
De lokale politie Pajottenland staat positief tegen de oprichting van en de samenwerking met een BIN. “Het veiligheidsgevoel bij de mensen in de omgeving scoort er alleszins hoger. Ook is het zo dat mogelijke criminelen en boeven er door worden ontmoedigd en dat het aanleveren van informatie door de BIN-leden eveneens het oplossen van misdrijven kan bevorderen en/of bespoedigen”, zegt commissaris Serge Roelens, als directeur Operaties.
Een schoolvoorbeeld  
Als BIN-coördinator in Lochristi wist Yvan Buylle de aanwezigen meer informatie te verstrekken nopens zijn ervaringen op het terrein. Onder zijn impuls kreeg Lochristi in 2000 zijn eerste buurtinformatienetwerk . Tien jaar later telt deze Oost-Vlaamse gemeente ten noorden van Gent zeventien gewone burgerBIN's in de evenveel wijken. “Er zijn 2000 aangesloten gezinnen en er is ook één BIN-Z speciaal gericht op alle handelaars en zelfstandigen”, zegt de coördinator. “Ook onze BIN is kleinschalig begonnen. Alles is afhankelijk van de inzet van een kern van gedreven mensen, het aantal actieve leden, de snelle doorstroming van relevante en doeltreffende informatie en een goede verstandhouding met de politiediensten en wederzijds respect”.
Ook burgemeester Kris Poelaert is het initiatief meer dan genegen. Zo is hij er van overtuigd dat “ook de gemeentelijke diensten bij het verhogen van het algemeen veiligheidsgevoel, het bevorderen van de sociale controle en het verspreiden van de preventiegedachte perfect kunnen ingeschakeld worden”.
Na afloop was Vincent Moreau best tevreden met het resultaat. Samen met een paar even sterk geëngageerde vrijwilligers ziet hij een volgende vergadering met nog meer mogelijke BIN-leden dan ook met veel enthousiasme tegemoet.
Tot op vandaag telt het BGH-BIN reeds 56 leden met evenwel nog een blinde vlek in Bever. Wie zich geroepen voelt kan contact opnemen via deze link of via mail op bin.zuid.sector.pajot@gmail.com
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 okt 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 15 nov 2024

archief