Sprokkels uit de Politieraad Zone PAJOTTENLAND

C21

Sprokkels uit de Politieraad Zone PAJOTTENLAND

Burg_de_roubaix
Laatste politieraad voor André De Roubaix als burgemeester van Pepingen - Foto's © Deschuyffeleer
 
Eedaflegging
Nieuwe of pas gepromoveerde personeelsleden Jirina Geerts, Suzy Nickees, Cara Juwet en Joeri Tielemans legden de gebruikelijke eed af - © Deschuyffeleer
 
Politieraad_nov_2012
Het burgerpersoneel wordt versterkt met consulente Leen Van Nieuwenhove en de Lennikse gemeenteontvanger Patrick Bombaert werd aangesteld als nieuwe bijzondere rekenplichtige - © Deschuyffeleer
 

Begroting
De uittredende Politieraad keurde de begroting voor 2013 goed. De aanwezige raadsleden van Lennik met burgemeester Irina De Knop op kop onthielden zich evenwel omdat het “de begroting naar de komende jaren alsnog zou mangelen aan visie en inbedding in een stevig onderbouwde meerjarenplanning”. Ook Eddy Timmermans, de toekomstige burgemeester van Pepingen, onthield zich. Hij wil bij het aantreden van de nieuwe bestuursploeg in zijn gemeente de begroting nog eens tegen het licht houden. Een meerderheid van CD&V-raadsleden, aangevoerd door Michel Doomst, de Gooikse burgemeester en voorzitter van de Politieraad, keurde de begroting wel goed “om de werking van de politie voor de veiligheid van de burgers in de zone te kunnen blijven waarborgen en alsnog niet te blokkeren tegenover de weliswaar onzekere financiële toekomst van de gemeenten”.  
De stijging van de uitgaven blijft beperkt tot 2,56%. Die verhoging komt er door de meeruitgaven voor de personeelskosten (+ 259 300 euro) onder meer ingevolge de alsmaar stijgende pensioenlasten en voor de schulden (+37 922 euro) terwijl anderzijds flink wat gesnoeid wordt in de werkingskosten (- 96 642 euro), de kosten uit vorige dienstjaren (-27 560 euro) en de investeringen (-19 600 euro).
De stijging van de gemeentelijke dotaties is vastgelegd op 2, 86%. Zo dient Bever nu 142 851 euro (+3 965) bij te dragen, Galmaarden 644 839 euro (+17 902), Gooik 710 137 euro (+19 714), Herne 572 349 euro (+15 889), Lennik 793 377 euro (+22 025) en Pepingen 365 532 euro (+10 147). Dit jaar bedroeg de stijging van de gemeentelijke dotaties nog goed 7,5%.

Investeringen
De nieuwe begroting voorziet in het aangaan van een lening ten belope van 550 000 euro voor de aankoop van een bouwgrond voor het nieuw politiehuis. Op jaarbasis zou dit een schulduitgave betekenen van goed 38 000 euro en dit voor een looptijd van 20 jaar.
Verder zijn aan de kant van de investeringen voor 137 900 euro uitgaven gepland voor hoofdzakelijk een nieuw interventievoertuig en een nieuwe anonieme wagen (80 000 euro) en allerhande informaticamateriaal (30 050 euro).  
 
Verkoop Rijkswachtkazerne Vollezele
In de begroting is ook een bedrag opgenomen van minstens 650 000 euro komende uit de verkoop van de oude Rijkswachtkazerne in de Steenstraat in Vollezele. De site, goed gelegen pal in het centrum van de Galmaardse deelgemeente, werd opgedeeld in 7 bouwkavels die eerstdaags door een notaris op de markt zullen gegooid worden. De opbrengst van de verkoop zou in een bijzonder reservefonds gestoken worden om later alsnog voor de bouw van het nieuw politiehuis te kunnen aangesproken worden.
 
Locatie nieuw politiehuis
Voorzitter Michel Doomst kon tijdens de Politieraad meedelen dat momenteel nog drie locaties in aanmerking voor de bouw van het nieuw politiehuis. Naast de omgeving van het station van De Lijn in Leerbeek en de KMO-zone op de grens van Gooik met Herfelingen lijkt het woonuitbreidingsgebied langs de Edingsesteenweg achter de huidige gebouwen van de politie in Kester de grootste kanshebber. Vooral de centrale ligging in de nabijheid van drie grote verkeersassen is een pluspunt zeker voor het waarborgen van een vlotte en snelle mobiliteit van de interventieploegen naar de zes gemeenten van de politiezone toe.
 
Nieuwe Politieraad
Met het aantreden van de nieuw verkozen gemeenteraden is ook de Politieraad sowieso aan een nieuwe samenstelling toe. Wel blijven het aantal zitjes per gemeente ongewijzigd. Ook dan zal de Politieraad, naast het Politiecollege met de 6 burgemeesters, bestaan uit 1 raadslid voor Bever, 3 voor Galmaarden, 4 zowel voor Gooik als voor Lennik, 3 voor Herne en 2 voor Pepingen.
 
Geluidsbegrenzer
Om de organisatoren van vooral openluchtfuiven die geluidsoverlast teweegbrengen niet onnodig op kosten te jagen tegenover de nieuwe Vlaamse verplichtingen inzake geluidsbeheersing stelt de politiezone voortaan een geluidsbegrenzer ter beschikking. Zo kan het toestel door de organisatoren geleend worden bij de politie aan 50 euro.
 
Nieuwe personeelsleden
Voor de zitting van de Politieraad legden 5 nieuwe of pas gepromoveerde personeelsleden de gebruikelijke eed af. De nieuwkomers bij de interventiedienst zijn de inspecteurs Jirina Geerts, Suzy Nickees en Cara Juwet. Het burgerpersoneel wordt dan weer versterkt met consulente Leen Van Nieuwenhove terwijl Joeri Tielemans promotie maakt van inspecteur naar hoofdinspecteur.
Op het niveau van de politiezone werd de Lennikse gemeenteontvanger Patrick Bombaert aangesteld als nieuwe bijzondere rekenplichtige in vervanging van Katrijn Kelchtermans van de politiezone Asse, Merchtem, Opwijk. en Wemmel.          
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 nov 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief