GALMAARDEN - BIN zal taalwetten naleven

C21

GALMAARDEN - BIN zal taalwetten naleven

Editiepajot_galmaarden_bin_nu_foto_marc_colpaert__kopie_
Burgemeester Luc Deneyer bij het tweetalig bord. - Foto © Marc Colpaert
 

Het Buurt InformatieNetwerk (BIN) dat sinds maandag actief is in Galmaarden, Herne en Bever, wordt een buitenbeentje wat taalgebruik betreft. Bever is immers een faciliteitengemeente, terwijl Galmaarden en Herne enkel het Nederlands als officiële taal kennen. Berichten uitsturen in het kader van het BIN zal dus doordacht moeten gebeuren. "Maar we zullen de taalwetten naleven", klinkt het.
Eerst nog even het principe van zo'n BIN: wanneer er ergens in de drie betrokken gemeenten verdachte personen of handelingen vastgesteld worden, dan wordt dat meteen door de politie via een sms of e-mail aan alle aangesloten leden gemeld. Bedoeling is om zo alertheid aan te scherpen en criminaliteitscijfers terug te dringen. Dat is in het zuiden van het Pajottenland geen overbodige luxe, gezien de inbraakcijfers daar aardig stegen in het laatste jaar.
Maar de praktische uitwerking van het initiatief krijgt in het BIN voor Galmaarden, Bever en Herne een kleine taaldimensie. De drie gemeenten werken wel samen, maar enkel Galmaarden en Herne zijn uitsluitend Nederlandstalig. Bever is een faciliteitengemeente, waar de communicatie in beide landstalen moet verlopen. En dus moet je hier binnen het BIN eigenlijk tweetalige smsjes of mails uitsturen, terwijl die in Herne en Galmaarden dan weer niet tweetalig mogen zijn. "We hebben al tweetalige borden besteld die langs de invalswegen aankondigen dat je de zone van het BIN binnenrijdt", zegt Luc Deneyer (CD&V), burgemeester van Bever. "En we hebben een tweetalige folder rondgestuurd om onze inwoners van het initiatief op de hoogte te brengen. Maar wat de smsjes en mails betreft: dat is technische materie en die laat ik in de veilige handen van de politie."
Serge Roelens, commissaris bij de lokale politie van de zone Pajottenland, is even verrast wanneer we hem de vraag stellen. "Het probleem stelt zich vandaag gewoon nog niet", reageert hij. "Alle huidige leden van het BIN zijn, als ik het goed voorheb, Nederlandstalig. Maar als er nu morgen ook Franstalige inwoners uit Bever lid willen worden, dan moeten we het systeem aanpassen. In dat geval zal er een mailing in het Nederlands vertrekken naar alle Nederlandstalige leden, en nadien een tweede in het Frans voor eventuele Franstalige leden."
Vincent Moreau uit Vollezele, die het initiatief voor het BIN nam en zelf als ICT-adviseur bij de federale politie werkt, bevestigt dat de taalwetten nageleefd zullen worden. Al moet dan wel duidelijk zijn wie in welke taal aangesproken wil worden. "Maar als er in Bever leden van het BIN de boodschappen in het Frans wensen, dan kunnen zij dat gewoon aanvragen", besluit hij.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 feb 2014
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief