GALMAARDEN - Nieuw rad voor de Heetveldemolen

C21

GALMAARDEN - Nieuw rad voor de Heetveldemolen

Editiepajot_galmaarden_molen_2_foto_marc_colpaert__kopie_
Hubert bij het oude rad of wat er van overblijft. - Foto © Marc Colpaert
 
Editiepajot_galmaarden_molen_1_foto_marc_colpaert__kopie_
Hubert en Richard voor de molen. - Foto © Marc Colpaert
 

Het meer dan honderd jaar oude rad van de Heetveldemolen in Tollembeek wordt vernieuwd. Molenaar Richard Van Ongevalle, al 60 jaar actief in deze branche, is zijn schoonzoon, Hubert De Weerdt, de knepen van het vak aan het leren. Richard werd zopas nog in de bloemetjes gezet door het Molenforum Vlaanderen als actieve molenaar. Al vele honderden jaren wordt er in de Heetveldemolen heel wat tarwe, graan en haver gemalen. Dit gebeurt met een waterrad langs de Markrivier op het grondgebied van Tollembeek.

Richard Van Ongevalle(83) ging van start in 1954 met het malen in zijn ‘molen’. “In de beginperiode was het natuurlijk veel drukker dan nu, hoeveel ton ik op al die jaren gemalen heb kan ik echter niet zeggen. Vandaag maal ik niet meer elke dag, maar toch wekelijks. Er komen nog steeds mensen of landbouwers langs, die bepaalde goederen willen laten malen”, legt Richard uit. Na zestig jaar blijkt het steeds moeilijker voor Richard om dit werk te blijven doen. “Ik heb dit werk altijd heel graag gedaan, met volle goesting, maar de laatste jaren wordt het steeds moeilijker. Het is niet alleen het malen maar ook al die machines moeten onderhouden worden en dat neemt heel wat tijd in beslag.”

Het oude waterrad van 1910 was echter zo erg versleten dat het moest vervangen worden. “Het was een heel werk om dit rad van de muur te halen”, zegt schoonzoon en aspirant molenaar Hubert De Weerdt ons. “Wij hebben het rad opgehangen aan enkele sterke kabels en dan de ijzeren compartimenten in stukken gezaagd. Het moest dringend vervangen worden, want anders was de kans groot dat het één van de volgende weken zou stuk gaan”, zei Hubert. Terwijl het rad weg was kon Hubert de muur achter en onder het rad beter bekijken en vastleggen op film. “Wij hebben hier vastgesteld dat het huidig rad op een nieuwe muur staat. Wij hebben hier zelfs stenen overblijfselen gevonden uit de vijftiende eeuw, toen al werd in geschriften melding gemaakt over deze molen”, aldus Hubert.

Binnen een tweetal weken zal het nieuwe rad geplaatst worden en kan er opnieuw gemalen worden. Met deze nieuwe installatie bestaat ook de mogelijkheid om elektriciteit op te wekken via het waterrad. Maar vandaag staat nog niet vast of ze dit ook gaan doen, misschien in de toekomst. Aangezien Hubert momenteel in opleiding is bij Richard is de opvolging verzekerd. “Ik leer hem nu de knepen van het vak, al is het niet altijd gemakkelijk, maar het gaat wel”, grapt Richard, die duidelijk blij is dat zijn schoonzoon binnen enkele maanden zijn taak zal verder zetten. De Heetveldemolen speelt ook een belangrijke rol tijdens het Pauwelfeest. Ieder jaar in januari komt de Pauwel met zijn bende, volgens de traditie al meer dan 600 jaar, de rogge laten malen in deze molen.

Door het Molenforum Vlaanderen werd Richard vorige week nog gehuldigd in Rupelmonde, omdat hij na 60 jaar nog steeds een actieve molenaar is. In Vlaanderen zijn er steeds minder mensen die dat beroep nog uitoefenen. Maar bij ‘Richard van de Heetveldemolen’ is dit niet het geval, zeker niet nu schoonzoon Hubert in de toekomst de fakkel van hem overneemt.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 jun 2014
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 25 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 15 nov 2024

archief