REGIO - De afvalcijfers dalen drastisch in onze regio volgens Ilva

C21

REGIO - De afvalcijfers dalen drastisch in onze regio volgens Ilva

Editiepajot_gooik_afval__kopie_
Minder afval volgens Ilva.- Foto Marc Colpaert
 

2021 was een druk, maar belangrijk jaar voor ILvA. De omschakeling naar gewogen diftar voor restfractie en GFT is op minder dan 1 jaar tijd in het volledige werkingsgebied uitgerold. In alle 15 steden en gemeenten zijn alle gezinnen bevraagd rond hun afvalvoorkeuren en is aan elke voordeur een restcontainer geplaatst en de GFT-container gechipt. De invoer en start van diftar was voor alle geledingen van ILvA een huzarenstukje, van de operationele ploegen tot de onthaalmedewerkers en alle andere collega’s binnen de administratie.

Corona bleef ook in 2021 parten spelen. Ook al is de werking nooit in grote mate verstoord, het bleef een jaar waarin voortdurend rekening gehouden moest worden met coronamaatregelen. Thuiswerk was erg belangrijk en lange tijd zelfs verplicht. Sociale contacten tussen de collega’s waren eerder miniem, wat het niet altijd evident maakte om een groot project als gewogen diftar uit te rollen.

 

 

De afvalcijfers liegen er niet om: de doelstelling om minder afval te produceren en beter te sorteren zijn in 2021 meer dan gehaald. Ondanks het feit dat er in 2021 ook nog via gele zakken werd ingezameld (fase 1 startte in april, fase 2 in juni en fase 3 in oktober), is er al een grote impact van gewogen diftar op de afvalcijfers van 2021. De totale afvalberg is met 8% gedaald: van 149.508 ton in 2020 naar 138.573 ton in 2021. In 2020 werd per inwoner nog 428 kg afval ingezameld, in 2021 was dit 394 kg (34 kg minder). Voor alle inwoners samen is dat bijna 11 miljoen kg minder afval op een jaar tijd. Zeker de hoeveelheid restfractie daalt spectaculair. In 2020 werd 98,3 kg restfractie per persoon ingezameld, in 2021 is dit gedaald tot 80,1 kg. In vergelijking met het gemiddelde in Vlaanderen (in 2020), scoort ILvA zeer goed: we doen het 33% beter. Bekijken we de cijfers van de gemeenten die al een volledig jaar via gewogen diftar hebben ingezameld (van begin april 2021 tot einde maart 2022), dan zijn de resultaten nog indrukwekkender. In de 9 steden en gemeenten van fase 1, hebben de inwoners op 1 jaar tijd gemiddeld 62,7 kg restfractie in hun restcontainer gegooid. Dat is een daling van maar liefst 35,6 kg minder per inwoner in vergelijking met 2020.

 
 
 
Innovatief project in Schendelbeke
 
Door het overaanbod aan groenafval op de recyclageparken tijdens de eerste coronagolf, werd de beslissing versneld om de GFT-composteringsinstallatie in Schendelbeke om te bouwen tot een installatie die de compostering van groenafval (snoeiafval, maaisel, stronken,…) mogelijk maakt. Zo hoeft dit afval niet langer naar een externe partner worden gebracht, maar kan dit door ILvA zelf verwerkt worden tot groencompost. In 2020 kreeg dit geproduceerde compost het Vlaco-label.
 
 
 
Momenteel loopt een studie om een deel van dit groenafval om te zetten tot “biochar”, via een proces dat pyrolyse heet. Dit is het verhitten (boven de 650 °C zonder toevoeging zuurstof) van organisch materiaal tot kool of biochar. In dit eindproduct zit de koolstof, die anders door verbranding of compostering uit het materiaal vrijkomt als CO2, vastgehouden voor honderden jaren. Dit proces gaat dus nog een stapje verder dan het CO2-neutraal maken van de afvalverwerking. De Biochar zelf kan gebruikt worden in de waterzuivering, als bodemverbeteraar (met koolstofopslag in de bodem) of als actieve kool. Het project werd goedgekeurd door Vlaio en kan voor 50% worden gesubsidieerd. Op dit moment worden de experimenten die het afgelopen jaar zijn uitgevoerd, geëvalueerd. De komende maanden kan beslist worden of de bouw van de pyrolyse-oven in Schendelbeke kan opgestart worden.
 
 Zonnepanelen op dak ILvA, elektriciteit voor buurbedrijf Puratos.
 
Momenteel worden op het dak van ILvA zonnepanelen geplaatst die elektriciteit zullen leveren aan het buurbedrijf Puratos. Puratos heeft zelf niet voldoende ruimte voor zonnepanelen, maar kan dankzij een recht van opstal voor het gebruik van een deel van het dak van ILvA, de komende 25 jaar toch van zonne-energie genieten.
 
 ILvA zet nu ook stappen richting elektrische wagens, samen met Engie. In het verleden was er al een samenwerking opgezet voor de bouw en uitbating van het CNG-tankstation (ELVA). Deze samenwerking kent nu een vervolg met de aanleg van 10 laadpunten voor elektrische wagens op de parking van ILvA. Deze laadpalen zullen niet enkel door het personeel van ILvA, maar ook door het grote publiek gebruikt kunnen worden. De elektriciteit zal zo veel mogelijk door de eigen zonnepanelen worden aangeleverd.   
 
 
Bart Van den Neste, voorzitter van ILvA is erg tevreden met de afvalcijfers en de toekomstplannen van ILvA: “Het is duidelijk dat we de goede beslissing hebben genomen met het invoeren van gewogen diftar. Gezinnen zijn veel meer beginnen nadenken over hun eigen afvalverbruik en hoe ze het beter kunnen doen. Ze zijn daar al met verve in geslaagd en ik ben overtuigd dat dit in de toekomst ook nog zo zal zijn en zelfs nog beter. Ook ILvA zet grote stappen om innovatief met energie en grondstoffen om te gaan. Als we een circulaire economie willen, moeten we een voorbeeldrol spelen. Met zonnepanelen voor een buurbedrijf en vooral met de plannen voor de groencompostering in Schendelbeke kunnen we dat zeker zijn.”. 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 jun 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 15 nov 2024

archief