De oudste en dikste treures van Vlaanderen werd gesnoeid maar veel te laat en is op sterven na dood

C21

De oudste en dikste treures van Vlaanderen werd gesnoeid maar veel te laat en is op sterven na dood

Boom_es__kopie_
De treures in het Baljuwhuis een triestig verhaal.- Foto Marc Colpaert
 
Michel De Bock, gemeenteraadslid voor de N-VA is niet blij dat volgens hem de dikste treures van Vlaanderen staat te verkommeren in de tuin van het Baljuwhuis. Hij vroeg meer uitleg over het snoeien van deze boom en het verdere onderhoud. Volgens Ludo Van Paepegem werd de boom onlangs gesnoeid, maar is de gezondheid van de boom niet meer zo schitterend. Volgens Michel is de gemeente nogal laat in gang geschoten om hier iets aan te doen. Of speelt er iets anders mee, zoals het aansnijden van bouwgronden, dat nu door de beschermde treures niet mogelijk is?
 
De zeer oude treures (Fraxinus excelsior ‘Pendula) in de tuin van het Baljuwhuis is sinds een tiental jaar een  beschermd monument, ook al had de gemeente Galmaarden dit proberen tegen te gaan. De Raad van State (RVS) heeft de klacht van de gemeente verworpen in 2017.
 
In de tuin van het Baljuwhuis staan enkele oude bomen, ook een heel oude treures.  De treures kreeg door de Belgische Dendrologische Vereniging, het label toegekend van kampioenboom. Nog volgens deze vereniging is deze bijzondere treures de dikste - met zijn stamomtrek van 371 cm - in België, en vermoedelijk is hij ook de oudste van het land!. Michel De Bock hamerde al enige tijd op het feit dat deze boom de nodige verzorging moest krijgen. Hij vroeg dan ook of deze boom ondertussen gesnoeid was. Schepen Ludo Van Paepegem kon hem vertellen dat het onderhoud werd uitgevoerd, maar dat de gezondheid van de boom niet zo schitterend was. "Had de gemeente tien jaar terug in gang geschoten met het onderhoud van deze boom dan was het vandaag niet zo erg gesteld met deze kampioenenboom, hopelijk kan de boom nog tien jaar blijven staan", aldus Michel.
 
 
Boom staat flink in de weg om extra bouwgronden te verkopen op een toplocatie!
 
 
Deze treures is beschermd en dat heeft zo zijn gevolgen en daar zit misschien het probleem. Want een deel van de Baljuwtuin ligt in de woonzone langs de Brusselstraat en door de beschermde treures kan de gemeente enkele bouwgronden niet verkopen, als ze dit zouden willen doen. Aangezien deze boom beschermd is mogen er in een diameter van 60 meter rond de boom geen ingrijpende veranderingen gebeuren.  Het was niet zomaar dat de gemeente Galmaarden in 2017 tegen de bescherming in beroep ging bij de Raad Van State. Wijlen burgemeester Pierre Deneyer formuleerde het zo: " Gelet op de verplichting van de lokale besturen inzake het grond- en pandenbeleid, vonden wij  het onaanvaardbaar dat een bescherming met dergelijke perimeter - met een diameter van 60 meter - een grootschalig lokaal project in het gedrang bracht", verduidelijkte burgemeester Pierre Deneyer(CD&V) toen.
 
" Wij zijn zeker niet tegen erfgoed en hebben ook niets tegen deze prachtige boom, maar als we ooit deze woonzone in het centrum van Galmaarden willen verkavelen zitten wij met een groot probleem, door deze 'beschermde' treures. Daarom dienden wij een beroep in tegen dit besluit. Spijtig genoeg heeft de RVS ons niet gevolgd en blijft de treures beschermd. Het is dan maar zo, wij gaan niet meer in beroep", sprak burgemeester Pierre Deneyer toen.
 
 
 
 

  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 mrt 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 15 nov 2024

archief