HALLE - Aandeel anderstalige werklozen in Halle stijgt tot 40,1 %

C21

HALLE - Aandeel anderstalige werklozen in Halle stijgt tot 40,1 %

Mark_demesmaeker

Vlaams volksvertegenwoordiger Mark Demesmaeker (N-VA) kreeg in antwoord op een parlementaire vraag aan minister van werk Vandenbroucke cijfers in handen om even bij stil te staan.

In 2007 was 40,1 % van de werkzoekenden in Halle niet-Nederlandstalig.
Ter vergelijking: in 2006 bedroeg het aandeel Nederlandsonkundige werkzoekenden in Halle 37 %, in 2005 was dat nog 35,1 %. De stijgende tendens zet zich ook elders in Halle-Vilvoorde door, maar Halle zit nog wel onder het gemiddelde. In december 2007 was 54,2% van de werklozen in Halle-Vilvoorde niet-Nederlandstalig. Op 4 jaar tijd steeg het aandeel anderstalige werklozen in Halle-Vilvoorde van 47% naar 54% en sinds 2006 werd voor het eerst de magische 50% grens overschreden.
 
Ook gemeenten waar Franstaligen en anderstaligen in de minderheid zijn, hadden in 2007 een torenhoog aandeel niet-Nederlandstalige werklozen. Enkele voorbeelden uit het Pajottenland: Asse (56%), Beersel (57%) en Dilbeek (63%). Trieste uitschieter in onze streek was Sint-Pieters-Leeuw (67%).
 
Het verbaast niet dat ook vorig jaar in de faciliteitengemeenten een overgrote meerderheid van de werklozen Franstalig of anderstalig was. In Drogenbos was bijvoorbeeld 95 % van de werklozen niet-Nederlandstalig.
 
Waarom blijven er zoveel niet-Nederlandstaligen werkloos?
Mark Demesmaeker: “Vooral omdat deze werklozen geen of te weinig Nederlands kennen en ook niet echt bereid blijken om het te leren.
Uit de meest recente cijfers (2007) van minister Vandenbroucke blijkt dat maar liefst 76,8% van de anderstalige werklozen geen of nauwelijks Nederlands beheerst”.
In 2007 was meer dan de helft van de werkzoekenden in Halle-Vilvoorde niet-Nederlandstalig en daarvan beheerste drie kwart niet of nauwelijks het Nederlands!
Mark Demesmaeker: “De VDAB biedt gratis taalcursussen Nederlands Tweede Taal (NT2) aan, maar terwijl het aandeel niet- Nederlandstalige werklozen jaar na jaar stijgt, daalt vreemd genoeg het aantal deelnemers aan deze taalcursussen. In Halle bijvoorbeeld waren er in 2003 nog 76 cursisten, in 2006 nog maar 42 (bron: VDAB - Studiedienst)”.
 
Voor heel Halle-Vilvoorde zijn de cijfers als volgt. In 2005 volgden nog 814 werklozen de cursus NT2 (op 7.864 anderstalige werklozen = 10,4%), in 2006 nog 737 (op 7.524 anderstalige werklozen = 9,8%) en in 2007 nog maar 616 (op 7.090 anderstalige werklozen = 8,7%).
 
TAALBELEID UITBOUWEN
Mark Demesmaeker: “Deze cijfers zijn werkelijk schokkend, zeker als we weten dat voor het overgrote deel van de vacatures in Halle-Vilvoorde de kennis van het Nederlands vereist is. En toch wordt zelden gesanctioneerd. Uit de cijfers van Minister Vandenbroucke blijkt dat de VDAB vorig jaar slechts 10 transmissiedossiers overmaakte aan de federale RVA omwille van het weigeren van een cursus Nederlands. In slechts 7 gevallen leidde dit daadwerkelijk tot een sanctie (een tijdelijke schorsing van de werkloosheidsuitkering). Twee werklozen hebben een verwittiging gekregen en een iemand was ondertussen tewerkgesteld3.
 
Voor Mark Demesmaeker, ook schepen van Vlaams beleid, zijn de cijfers een aansporing om het taalbeleid in Halle verder uit bouwen. Zo zal in de zomer een promotiecampagne ‘Nederlands leren? Dat kan!’ gevoerd worden in samenwerking met het Huis van het Nederlands, waarbij 16.000 folders huis aan huis zullen bedeeld worden. Einde augustus wordt in het stadhuis ook een inschrijvingsdag georganiseerd met de bedoeling om toekomstige cursisten de mogelijkheid te bieden om alle formaliteiten op één plaats en op één moment te vervullen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 mei 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief