HALLE - Tentoonstelling Camille Colruyt in abdij van Orval

C21

HALLE - Tentoonstelling Camille Colruyt in abdij van Orval

Halle_g_vandermeren_1__gr_editiepajot
 
Halle_g_vandermeren_1_kl_editiepajot
Halle_g_vandermeren_2_kl_editiepajot
 

Naar aanleiding van de honderdste geboorteverjaardag van de Halse kunstenaar Camille Colruyt wordt er van 19 juli tot 30 september de prestigetentoonstelling “Een weg doorheen materie en geest” gehouden in de tentoonstellingszaal van de abdij van Orval.

Wij gingen naar aanleiding hiervan even praten met Gustaaf Vandermeren, een Lembekenaar die 24 jaar bij de grote beeldhouwer en edelsmid heeft gewerkt.
 
“Camille Colruyt was een man van vele talenten, zowel op artistiek, ambachtelijk als intellectueel niveau”, lezen we op de site. Hij was zowel edelsmid als beeldhouwer en kon met zijn werk instaan voor het levensonderhoud van zijn gezin.
Honderden en honderden kelken die met de hand gedreven werden zijn van de hand van deze meester. Verder ook cibories en monstransen. Hij was ook beeldhouwer en een virtuoos in het gedreven koper.Zo was hij ook gekend voor het maken van de vier belangrijkste beeldjes van het Sint-Gertrudisschrijn van Nijvel en maakte de veertien gepolijste bronzen beelden van de Sint-Trudokerk van Meerhot in zijn latere periode.
 
Hij was ook de beeldhouwer – edelsmid van de abdij van Orval.  Vierentwintig jaar werd hij bijgestaan door Lembekenaar Gustaaf Vandermeren. Hij werkte vanaf zijn 14de voor Camille Colruyt tot twee jaar na diens dood in 1973. Hij schoolde zich artistiek bij Jef Colruyt, de broer van Camille in de Halse kunstacademie.
 
“Camille Colruyt was een artistieke vader voor mij. Camille was een zeer gemakkelijke man om mee te werken. Hij liet me altijd mijn gang doen al kwam hij geregeld kijken wat ik deed en maakte dan soms enkele opmerkingen. Hij maakte voor mij de tekeningen en de kleine modellen in plaaster of klei die moesten gemaakt worden en dan begon ik dit alles te maken uit een grote plaat koper van 1 millimeter dik ”, zegt Gustaaf Vandermeren.
 
PIUS 12
Gustaaf was een koperdrijver en edelsmid. Zo maakte hij ook mee het beeld van paus Pius 12 voor de expo 58. het beeld stond voor het paviljoen van Civitas Dei op de Heizel.
“Het was een beeld van vier meter hoog en wij moesten er zelfs inkruipen om het de gewenste vorm te geven. Wij hebben er niet minder dan 700 uren aan gewerkt”, zegt Gustaaf
Verder heeft Gustaaf Vandermeren ook gewerkt aan het uit één koperen koperen plaat aan het gedreven portret van Dom Marie Albert van der Cruyssen, de voormalige abt van Orval. Het beeld zelf werd geslagen uit één koperen plaat met een diameter van 90 centimeter.
 
MEDEWERKING
Aan Gustaaf Vandemeren werd ook gevraagd om zijn medewerking te verlenen aan de tentoonstelling in de Abdij van Orval.
 
“Zo werd ik gevraagd om mee de opening te verzorgen, moet ik tal van beelden opkuisen die op de tentoonstelling te zien zullen zijn en doe ik een colloquium op het einde van de tentoonstelling. Daar ga ik tonen hoe men een beeld maakt uit een plaat koper”.
 
Tentoonstelling “Een weg doorheen materie en geest” van Camille Colruyt van 19 juli tot 30 september in de abdij van Orval. Elke dag van 9.30 tot 18.30 uur. De toegang bedraagt 5 euro.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 jun 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 23 mrt 2024

archief