Colruyt Group HALLE investeert nog meer in betere werkomstandigheden

C21

Colruyt Group HALLE investeert nog meer in betere werkomstandigheden

Colruyt_nieuw_logo_

Colruyt Group heeft in 2014 de arbeidsomstandigheden laten controleren bij 187 leveranciers in risicolanden, goed voor een investering van 188.000 euro. De groep aanvaardde ook 334 auditverslagen van andere retailers, wat het aantal gecontroleerde leveranciers op 521 brengt. De meeste leveranciers scoorden aanvaardbaar. Zij kregen een verbeterplan voorgelegd en worden later opnieuw gecontroleerd. Met 23 leveranciers die heel slecht scoorden of een audit weigerden werd de samenwerking stopgezet. Na 12 jaar sociale audits ziet de groep dat de producenten steeds meer aandacht besteden aan correcte werkomstandigheden. Toch blijven controles noodzakelijk en is er bijkomende ondersteuning en begeleiding van de producenten nodig.

 

Tweede kans

Colruyt Group liet 187 controles uitvoeren in een twintigtal landen over de hele wereld, vooral in China en andere Aziatische landen als Thailand en Vietnam. Daarnaast aanvaardde de groep 334 externe auditverslagen, zodat er in totaal 521 producenten gecontroleerd werden. Onafhankelijke auditbureaus bezochten fabrikanten van non-food zoals bijvoorbeeld speelgoed, textiel en tuinmeubelen en ook producenten van groenten en fruit en industriële voedselverwerkingsbedrijven. Het ging om bedrijven van wie de groep rechtstreeks invoert of die produceren voor eigen merken zoals Dreamland, Boni Selection en Everyday.

 

Van de 372 non-foodfabrikanten haalde ruim 85 % een gemiddelde score, wat betekent dat er kleine of grote verbeteringen noodzakelijk zijn. De samenwerking met hen werd verdergezet, maar ze kregen een verbeterplan en worden opnieuw geauditeerd binnen 1 à 2 jaar. In 13 gevallen werd de samenwerking definitief stopgezet, vanwege een onaanvaardbaar auditresultaat of een auditweigering.

Bij de meeste van de 149 landbouw- en voedselverwerkingsbedrijven waren er grote tot zeer grote verbeteringen noodzakelijk of waren de resultaten onaanvaardbaar. Auditverantwoordelijke Daniel Bral nuanceert: “We zijn pas in 2013 gestart met controles in de voedselsector en in sommige landen hebben de producenten nog nooit van sociale audits gehoord. Logisch dus dat de werkomstandigheden niet van de eerste keer in orde zijn en dat de producenten een verbeterproces moeten doorlopen. We kiezen er dan ook voor om met hen samen te werken en te mikken op verbetering. We hebben de meeste producenten dus een tweede kans gegeven en binnen 3 à 6 maand opnieuw geauditeerd.” Met goed gevolg, want de meeste scores gingen erop vooruit. Enkel met 10 producenten werd de samenwerking definitief stopgezet, vanwege een onaanvaardbaar auditresultaat of een auditweigering.

 

Nieuwe aanpak

Net zoals de voorbije jaren werden de meeste inbreuken vastgesteld in domeinen als werkuren, verloning, veiligheid en gezondheid. Colruyt Group merkt dat controles de werkomstandigheden effectief ten goede komen, maar wil dat proces versnellen met een nieuwe aanpak. Bral: "In de non-foodfabrieken bijvoorbeeld zien we de jongste 3 jaar steeds minder onaanvaardbare praktijken. Tegelijk blijft er bij een grote groep die gemiddeld scoort nog veel ruimte voor verbetering. En sommige van de betere bedrijven zien we na enkele jaren weer terugzakken. Daarom hebben we beslist om de producenten die goed scoren voortaan om de 2 jaar opnieuw te controleren in plaats van om de 3 jaar."

Colruyt Group wil de producenten ook intensiever gaan ondersteunen. Bral: "Als de auditresultaten slecht zijn, kun je de samenwerking stopzetten, maar wat brengt dat op voor de mensen die er werken? Wij proberen de producenten te motiveren en helpen oplossingen zoeken. Zo hebben onze kwaliteitsmedewerkers en aankopers eind 2014 enkele garnalenfabrieken in Bangladesh bezocht, om een beter zicht te krijgen op de problemen en om de producenten te begeleiden in hun verbeteringsproces. We hebben overigens een lokaal team in Hong-Kong dat de fabrieken met raad en daad bijstaat."

 

Audits alleen volstaan niet

Colruyt Group plant in 2015 al minstens 270 audits en is daarmee goed op weg om de eerder vooropgestelde doelen te halen. Daniel Bral: "Aan dit tempo zullen we tegen juni 2016 alle voedselverwerkende bedrijven minstens één keer geauditeerd hebben, en tegen juni 2018 ook alle groente- en fruitproducenten."


De geplande audits zijn goed voor een investering van ruim 200.000 euro. De groep betaalt jaarlijks ook circa 50.000 euro lidgeld aan internationale organisaties zoals ICS (Initiative Clause Sociale) en BSCI (Business for Social Compliance Initiative). Die reiken een gedragscode aan die Colruyt Group zijn leveranciers laat ondertekenen en een methodologie voor de audits. Bovendien heeft de groep ook toegang tot alle auditverslagen van andere leden. Producenten die daarin aanvaardbaar scoren, worden niet opnieuw geauditeerd. Bral: "We blijven dus sterk inzetten op audits, al beseffen we dat audits alleen niet volstaan om structurele problemen op te lossen. Daarvoor moeten alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid nemen. Zo kunnen de lokale overheden strenger toekijken op de naleving van hun eigen wetgeving. Wij van onze kant gaan alvast ook meer inzetten op opleidingsprojecten en gezamenlijke initiatieven met andere retailers, overheden, ngo’s enz."

 

Meer achtergrond over sociale audits op onze website Simply Sustainable.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 jun 2015
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 31 mrt 2025

archief