HALLE - Paassoldaten haalden uniformen uit de kast














Paasmaandag is dé hoogdag voor Lembeek want dan vindt de Sint-Veroonmars plaats. Het traditionele Lembeekse Paasgebeuren wordt beëindig op dinsdagavonsd aan het oud gemeentehuis in de Arthur Puesstraat, waar de soldaten hun soldij in ontvangst nemen. Van daar gaan de soldatengroepen elk hun eigen weg voor een laatste avond vertier.
Op paasmaandag is er vanaf 2 uur buskruit, klaroengeschal en tromgeroffel te horen . De manschappen van de vier regimenten paassoldaten worden dan gewekt voor de enige soldatenommegang die Vlaanderen nog rijk is en dat ter ere van de patroonheilige St. Veroon. Bijna elke Lembeeks huisgezin heeft iemand die mee opstapt in deze eeuwenoude traditie.
De paastraditie in Lembeek is een combinatie van een religieuze ommegang en een militaire stoet in historische soldatenuniformen. Het geheel is een stukje folklore dat enig is in Vlaanderen. Over Sint-Veroon, de patroonheilige waarrond de volledige ommegang wordt opgebouwd is niet veel geweten. Al meer dan 700 jaar wordt hij er vereerd. Hij verrichte er mirakelen en men zegt ook dat hij het was die er voor zorgde dat in Lembeek de pest niet uitbrak.
Op paasmaandag vertrekt aan de kerk van Lembeek het reliekschrijn van St. Vertoon voor een dagmars van 18 kilometer. De traditie wil dat het de soldaten zijn die de relieken en de kasdragers moeten beschermen tegen eventuele rovers. Op hun tocht komen de kasdragers en soldaten heel wat kapelletjes tegen die versierd werden door buurtbewoners. Zij leggen de weg af die St. Veroon dagelijks zou afgelegd hebben. Op hun tocht worden zij vergezeld door honderden pelgrims. Aan het oud-gemeentehuis vertrekken de vier soldaatengroepen in oude uniformen. Dat zijn de Carabiniers, Soldatenclub Congo, de Etat-Major en de Cavalerie.
Gedurende de hele paasmaandag stappen vier militaire korpsen (meer dan 500 soldaten) langs Lembeek, Klabbeek, Tubeke en Halle. Rond de middag zien ze elkaar en ook het schrijn terug in Klabbeek voor een gezamelijke intrede in deze Waals-Brabantse gemeente.
Rond 18 uur is er dan een gezamelijke intrede in de dorpskom van Lembeek.
Op dinsdag gaan de activiteiten verder. Het begint om 9 uur met een soldatenmis in de kerk van Lembeek. Nadien volgen er “militaire oefeningen” en ’s avonds rond 18 uur mogen de paassoldaten hun soldij gaan ontvangen op het oud-gemeentehuis van Lembee
De paastraditie in Lembeek is een combinatie van een religieuze ommegang en een militaire stoet in historische soldatenuniformen. Het geheel is een stukje folklore dat enig is in Vlaanderen.
Een unieke kans om je onder te dompelen in echte folklore!