HALLE - Zorgplannen voor 2021

HALLE - Zorgplannen voor 2021

Zonnig_huis_0
©Stad Halle Zonnig Huis
 

 "Halle zorgt" is het derde onderdeel van de plannen voor 2021 die het schepencollege op de gemeenteraad van  15 december 2020 voorstelde. Dit zijn  enkele krachtlijnen:

•                                     54 extra plaatsen kinderopvang

De stad optimaliseert heteigen kinderdagverblijf, dat moet zorgen voor 18 nieuwe plaatsen. Voorts start ze met Woonpunt Zennevallei aan de bouw van een nieuwe kinderopvang in Lembeek, goed voor nog eens 36 nieuwe plaatsen. Een deel hiervan wordt voorbehouden voor kwetsbare gezinnen.

•                                     pilootstad voor het IAO-zorgproject

Het aantal ouderen neemt toe. En deze inwoners worden steeds ouder dan vroeger, vaak met een toenemende zorgzwaarte als gevolg.  Het Zonnig Huis werkt daarom via de principes van IAO (=innovatie arbeidsorganisatie). Dit maakt het mogelijk om meer in kleinere groepen te werken en meer op basis van de noden en zorgen van elke individuele bewoner. Maar uiteraard vraagt dit een aangepaste personeelsorganisatie. Daarom wordt er extra zorgpersoneel voorzien. Halle is  één van de 19 pilootgemeenten die daarbij begeleid worden door Vlaanderen.

•                                     40 nieuwe assistentiewoningen in gebruik

De bouwwerken aan de assistentiewoningen Huiskensveld aan de Jean Jacminstraat zijn zo goed als voltooid. Dezorgcampus wordt daardoor uitgebreid met zo’n 40 wooneenheden. De verschillende gebouwen op de site zijn voortaan ook met elkaar verbonden via glazen wandelgangen. Daardoor kunnen alle bewoners van Huiskensveld, Van Koekenbeek en van het WZC Zonnig Huis gebruik maken van dezelfde gemeenschappelijke diensten en animatie. En bewoners kunnen onderling gemakkelijker contact hebben met elkaar.

•                                     dementietuin op zorgcampus

In 2021 komt er ook een dementietuin waar bewoners  die op een beschermde (en dus gesloten) afdeling wonen op een veilige manier kunnen genieten van de natuur en de buitenlucht wat zeer positief is voor hun welzijn.

 •                                     project digidokter

Met de digidokter komt er  een eerstelijns-hulpverlening voor iedereen met ICT-problemen of vragen. Deze service is voornamelijk bedoeld voor senioren, kort- en laaggeschoolden, kwetsbare inwoners….

 •                                     zorgparkeren voor garagepoorten

Zorgparkeren geeft zorgverstrekkers (kinesisten, artsen, verpleegkundigen,…) de mogelijkheid om hun wagen tijdens een verzorging te parkeren voor een privé-inrit of –garage. Op die manier wordt de zoektocht naar een parkeerplaats flink ingekort en wordt er kostbare tijd gewonnen. 

 •                                     rouwplek voor kinderen en jongeren

De begraafplaats in Halle-centrum krijgt een rouwplek voor kinderen en jongeren. Ze kunnen er berichten achterlaten op een krijtbord, een briefje achterlaten in de hemelpost-bus of er gewoon even bezinnen. Dit wordt omkaderd door een graffitiproject waarbij de jongeren ook inspraak kregen.

 •                                     verduurzamen wagenpark

De stad wil een groot deel van het huidige wagenpark van de stad vernieuwen en vergroenen. Het wagenpark zal ook kleiner maar kwalitatiever worden en voorrang geven aan elektrische of hybride wagens of auto’s die rijden op aardgas.

 •                                     stadsgebouwen worden energiezuinig

"De inspanningen die we in 2020 leverden om onze stadsgebouwen energiezuiniger te maken, worden voortgezet in 2021. Na sportcomplex De Bres krijgt ook het stadhuis zonnepanelen. We verduurzamen de verlichting in onze openbare gebouwen met LED-lampen, we brengen nieuwe isolatie aan, zorgen voor meer energiezuinige verwarmingsketels…. Goed voor een investering van 1,2 miljoen euro. Maar die inspanningen leveren voortaan ook een fikse besparing op de energiefactuur op." zegt het schepencollege.

 •                                     7 miljoen euro voor een veilig Halle

 In totaal investeert de stad in 2021 zo’n 6,6 miljoen euro in politie en brandweer.  Daarmee kan de politie o.a. het korps verder uitbreiden.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 dec 2020
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 jan 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 17 jan 2021
Roger Swalens | 17 jan 2021
Marc Sluys | 15 jan 2021
Marc Sluys | 15 jan 2021

archief