Elektrische deelauto voor huurders Woonpunt Zennevallei HALLE en hun buren
Vanaf deze week is het mogelijk om aan Molenborre in Halle een elektrische deelauto te gebruiken. De sociale woonmaatschappij Woonpunt Zennevallei (WPZ) werkt daarvoor samen met de Stad Halle, Klimaatpunt vzw, PajoPower en Cambio. Ze voorziet deze deelauto voor haar personeel, maar ook voor haar huurders en hun buren. De deelwagen is bovendien elektrisch en wordt geladen door middel van zonnepanelen op het dak van Woonpunt Zennevallei.
Vlot op weg
Bewoners van het centrum van Halle die niet elke dag gebruik maken van de wagen kunnen voortaan een auto uitlenen via het autodeelsysteem Cambio. Het autodelen valt best te vergelijken met een uitleendienst, maar dan niet voor boeken of DVD’s, maar voor auto’s. Wie bij Cambio aangesloten is, kan de auto reserveren voor de periode die hij/zij wil, op het moment dat hem/haar het best uitkomt. Een gebruiker betaalt in functie van het gebruik (tijd en kilometers) en kan dus heel wat geld uitsparen als de auto slechts af en toe gebruikt wordt.
De auto heeft een automatische versnellingsbak waardoor het gebruik laagdrempelig is. Reserveren kan eenvoudig telefonisch, via de cambioApp of de website van Cambio.
Deel de auto
De deelauto zal staan naast het appartements-en kantoorgebouw van Woonpunt Zennevallei. Een keuze waarbij men niet over één nacht ijs is gegaan. Bart Vranken, directeur van WPZ, legt uit: “De stad Halle wou inzetten op deelwagens en wij wilden een oplossing bieden voor de mobiliteitsarmoede van onze huurders. Vele van onze huurders in het stadscentrum hebben geen auto en zijn daardoor beperkt in hun verplaatsingen. Een deelwagen is hier de ideale oplossing aangezien deze slechts af en toe nodig is.”
Om de auto ten volle te benutten gaan de personeelsleden van de woonmaatschappij er ook gebruik van maken voor dienstverplaatsingen. Deze gebeuren tijdens de werkuren, terwijl buurtbewoners de auto vooral ’s avonds of in het weekend zullen gebruiken. Een echte win-win situatie dus.
Deel de zon
Het unieke aan de deelwagen is dat de auto zoveel mogelijk op zonnestroom rijdt. Dit is mogelijk dankzij de verbinding van zonnepanelen met een slimme laadpaal. Deze communiceert met de panelen op het dak en laadt de auto op wanneer de zon schijnt en dus veel zonne-energie voorhanden is. De laadsnelheid en het tijdstip van laden worden dus geoptimaliseerd (=smart charging).
PajoPower-voorzitter Noël Sissau: " Burgercoöperatie PajoPower plaatste, in samenwerking met Woonpunt Zennevallei, 11 kWp aan zonnepanelen op het dak. Deze staan tegelijkertijd ook in voor een deel van het energieverbruik van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Zo wordt onderzocht welke rol de elektrische wagen kan hebben in het stabiliseren van het elektriciteitsnet op piek- en dalmomenten."
Dit concrete initiatief is mogelijk gemaakt door de samenwerking binnen het project DeelDeZon - www.deeldezon.eu – een project tussen zowel Belgische als Nederlandse partners, waar Klimaatpunt vzw in onderaanneming werkt voor PajoPower."