OKAN-leerlingen uit Halle ontdekken vrijetijdsaanbod

C21

OKAN-leerlingen uit Halle ontdekken vrijetijdsaanbod

Img_8990
 
Op 16 april maakten de OKAN (Onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers)-leerlingen van het Sancta-Maria-instituut in Lembeek kennis met buursport Halle in het kader van het project ‘OKAN in actie’. Hiermee laat de provincie Vlaams-Brabant anderstalige leerlingen kennismaken met vrijetijdsactiviteiten, zoals een jeugdbeweging, een sportclub of de academie in hun gemeente.
‘OKAN in actie’ loopt voor het vierde schooljaar op rij onder begeleiding van Groep INTRO in 9 Vlaams-Brabantse OKAN-scholen: Katholieke Scholen Diest, PISO Tienen, VIA Tienen, het Sint-Jozefsinstituut Betekom, TechnOV Vilvoorde, GO! Kompaz Zaventem, Sancta Maria Lembeek en het Sint-Martinuscollege Overijse. De leerlingen uit school GITO in Overijse sluiten ook aan.
​OKAN in actie in Halle
​Op 16 april namen 15 OKAN-leerlingen deel aan een initiatie spikeball, georganiseerd door Buurtsport Halle. De kennismaking met deze activiteit behoort tot de 6 initiaties dit schooljaar. Eerder maakten de leerlingen al kennis met de animatorcursus van Kazou, volleybal, het OverKop huis en skaten. Later dit schooljaar staat ook nog een feest in het cultuurcentrum op het programma.
Tijdens deze activiteiten ligt de nadruk op taalstimulering, op de ontdekking van de talenten van de leerlingen en op wederzijdse kennismaking. De leerlingen leren verschillende organisaties kennen en deze organisaties maken kennis met een nieuwe doelgroep.
Nieuwkomers krijgen op school onderwijs. In de onthaalklassen worden jongeren tussen 12 en 18 jaar gestimuleerd om snel en goed het Nederlands onder de knie te krijgen. Maar buiten de schooluren vallen de kansen om Nederlands te oefenen weg. OKAN-leerlingen vinden moeilijk aansluiting bij het vrijetijdsleven. Ze kennen het concept ‘hobby’ vaak niet en weten ook niet welk vrijetijdsaanbod er in de gemeente bestaat.
“Vanuit de OKAN-scholen komt daarom de behoefte om in te zetten op zinvolle vrijetijdsbesteding voor deze jongeren. Vrijetijdsbesteding waarbij het leren van het Nederlands en de integratie van de jongeren centraal staan. Tijdens deze activiteiten krijgen de jongeren immers niet alleen veel informele spreek- en luisterkansen, maar komen ze ook in contact met verschillende verenigingen in de buurt”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor Vlaams karakter.
“We gaan op zoek naar bereidwillige organisaties die een initiatie willen geven voor de jongeren. Na deze initiaties worden de leerlingen aangemoedigd om na te denken over hun interesses en talenten en om eventueel aan te sluiten bij één van de verenigingen. Het leuke aan Buurtsport Halle is dat de leerlingen gratis en vrijblijvend kunnen deelnemen aan de activiteiten. Dat maakt dat de drempel om nog eens aan te sluiten lager is dan bij andere organisaties”, zegt Emma Duchesne, vormingswerker bij Groep INTRO. ​
​“Met Buurtsport Halle willen we kinderen en jongeren tot 18 jaar op een laagdrempelige manier aan het sporten krijgen na school”, ​ zegt Pieter Busselot, schepen van sport. “We werken samen met de buurthuizen om maandelijks op maandag, dinsdag en woensdag sportactiviteiten na school te organiseren. Onze sportmedewerkers organiseren zelf de activiteit of nodigen een vereniging uit om een initiatie te geven. Dit schooljaar organiseerden we al capoeira, volleybal, curling, badminton en schaatsen. Iedereen is welkom en kan gratis deelnemen. Het is fijn dat we ook de OKAN-leerlingen kunnen laten kennismaken met ons aanbod. Zo kunnen we tegelijkertijd inzetten op beweging en taalontwikkeling. Sporten en taal leren gaan immers hand in hand.”
OKAN in actie in 6 andere gemeenten
​Ook in Diest, Begijnendijk, Tienen, Overijse, Vilvoorde en Zaventem kunnen OKAN-leerlingen kennis maken met het vrijetijdsaanbod uit hun regio.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 apr 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief