Nature art in de Zavelputten in BUIZINGEN
Nature art is een kunststroming waarin de natuur de inspiratiebron en tegelijkertijd het materiaal én de plek van de kunstwerken is.
CC ’t Vondel nodigde 12 nationale en internationale kunstenaars en kunstenaarscollectieven uit die de hele week hebben gewerkt aan een kunstwerk in de natuur van De Zavelput.
Voor de kunstwerken mochten de kunstenaars enkel gebruikmaken van de in de natuur aanwezige materialen (bladeren, takken, zand), dus zonder gebruik van onvergankelijke materialen zoals vijzen of ijzerdraad.
De kunstenaars verbleven in La Fresnaye, waar ze ook deelnamen aan yoga, workshops en kampvuurmomenten om met elkaar in verbinding te gaan.
Een jury kiest voor de opening het beste werk. Er is ook een publieksprijs waarbij de bezoekers hun favoriete werk uitkiezen.
De werken zijn nadien ook nog te bezoeken. Het gaat wel om vergankelijke kunst, waarbij naruurelementen zoals wind en regen de kunst kunnen veranderen of vergankelijk kunnen maken.
Locatie: Zavelput, Drasop, 1500 Halle
Openingsweekend van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september 2024:
Vrijdag 20 september van 18u tot 20u
Zaterdag en zondag 22 september van 10u tot 18u
Vrije bijdrage ter plaatse voor catalogus inclusief plan.
Aangepaste schoenen zijn aangeraden!
Naar aanleiding van het 35-jarig bestaan van CC ’t Vondel ontvangen de bezoekers een drankje en een cadeautje!
Alle info op: www.vondel.be/natureart
Overzicht kunstenaars:
Myriam Kachour – Frankrijk/Zwitserland
Studeerde beeldende kunst: beeldhouwen en textiel en deed ervaringen op in Afrika, Guinee, Nunavik en India. In 2014 ontdekte ze een passie voor Land-Art die ze sindsdien regelmatig beoefent, waarbij ze lezingen geeft en verder Land-Art workshops geeft voor kinderen en volwassenen.
“Wat jij zoekt, zoekt jou.”
Mattanja Coehoorn & Hans Vos - Nederland
Mattanja Coehoorn is beeldend kunstenaar, meubelstoffeerder, schrijver. Hans Vos is interieur architect met een lange beroepspraktijk. In hun gezamenlijke projecten werken ze uitsluitend met de natuurlijke materialen die ter plekke voorhanden zijn.
“Alles is er al, en wordt steeds opnieuw gerangschikt. Eindeloos, tijdloos.”
Alexandra Knie- Duitsland/Spanje
Alexandra Knie (Duitsland) is een beeldend kunstenaar gespecialiseerd in textielkunst en bioart, die woont en werkt in Valencia, Spanje. Nature Art betekent voor haar het begrijpen van de natuur als coproducent. Vervlechtingen en verwikkelingen interesseren Alexandra op artistiek vlak, als textiele, tactiele constructies, maar ook op sociaal vlak.
“De symbiose tussen kunst en natuur creëert een visie op utopia of een nieuw begin.”
Jean-Louis Müller – België
Zijn eerste werken waren vuursculpturen die hij samen bouwden met vrienden. Nadien kwamen de basistechnieken van het vlechten en de eerste experimenten om zelf een eigen stijl te ontwikkelen. De echte beginfase zal nu toch ongeveer een jaar of 12 geleden zijn.
“Iets creëren uit een dieper gevoel in symbiose met de omgeving en de materialen rondom je.”
Anthony Heyndrickx – België
Andy werkt als florist en doet in zijn vrije tijd al 16 jaar aan Land-Art Nature Art, dat is: teruggaan naar de basis, less is more! Met een minimum aan materiaal tot een leuke creatie komen. Om tot een Nature Art creatie te komen, maakt Andy gebruik van verschillende vormingstechnieken.
“Minder is meer!”
Hester Pilz – Nederland
Een echte maker, met een voorkeur voor ambachtelijke technieken en natuurlijke materialen. De verbondenheid van de mens met het landschap vormt een blijvende inspiratie. Nature Art is voor Hester het verkennen van de vele verschillende manieren waarop we deel uitmaken van de natuur.
“Er kan meer dan je denkt.”
Réka Szabó – Italië/Hongarije
Réka Szabó is een Hongaarse beeldend kunstenaar, voornamelijk werkzaam op het gebied van omgevingskunst, conceptuele kunst en locatiespecifieke installaties. Haar buitenkunstwerken zijn gemaakt met natuurlijke materialen en gedreven door milieubescherming.
“Dompel jezelf onder in de natuur en stel je voor dat je het oneindige kunt aanraken... Je zult je zeker heel klein, breekbaar en vluchtig voelen.”
Stefano Bosi Devoti – Italië
Stefano is een creatieve harde werker, op zoek naar nieuwe wegen (althans voor hem) om emoties bij de materie te betrekken. Nature Art is voor hem vooral luisteren. Stefano heeft zelden een plan van aanpak, hij dwaalt rond om dingen aan te raken, te bewegen, te ruiken.
“Schilderen zonder penselen, beeldhouwen zonder beitels, kleuren en tinten stelen van de natuur naar de natuur.
Francesco Lucatelli – Italië
Francesco houdt van de natuur, van schoonheid. In de beweging van de natuur ligt het geheim om elke stap die we tijdens het leven zetten te begrijpen. Nature Art is voor hem een manier om in symbiose met een natuurlijke plek te leven, wij zijn immers natuur.
“Beeldhouwen is niet het kloppen in een steen, het is het vinden van de levensadem erin en het onthullen ervan.
Mayumi Nakabayashi – Ierland/Japan
Mayumi is Land-Art kunstenaar, stemartiest, docent en therapeut. Ze is gepassioneerd door het onderzoeken van manieren om ons te herinneren aan de verbindingen die we hebben met onszelf, anderen en met de natuur. Nature Art is voor haar een manier om je één te voelen met de planeet en daarbuiten.
“Ik hoop via mijn kunst het idee van eenheid in verscheidenheid te tonen.”
Bart Ensing – Nederland
Bart is een Nederlandse beeldend kunstenaar, die sculpturen en installaties maakt. Als beeldhouwer werkt hij voornamelijk met natuurlijk, onbewerkt hout. Hij creëert intuïtief, met respect voor de oorsprong en het karakter van het materiaal. Werken met licht, ruimte, wind, de bezoeker uitnodigen om verrast te worden, betoverd, meditatief.
“Bart laat je kijken, voelen, verwonderen.”
Ben Vanhoo – België
Ben Vanhoo is een bloemenkunstenaar van de nieuwe generatie, maar ook natuurkunst is hem niet vreemd. Hij houdt van brut en natuurlijk werk, wat ook duidelijk terugkomt in zijn Land-Art projecten. Hij maakt graag artistieke vormen en bewegingen die opgaan in de omgeving. Hoewel één van de kenmerken van Land-Art het veranderen van de oorspronkelijke structuur is, zal Ben eerder iets willen toevoegen aan het landschap.
“In zijn werk zit vaak ritme en een terugkerende beweging.”