Groen HALLE hekelt schrapping taalstage: kwetsbare kinderen verliezen kansen

C21

Groen HALLE hekelt schrapping taalstage: kwetsbare kinderen verliezen kansen

Foto_groen_hekelt_schrapping_taalstage_groep_kinderen
 
Groen Halle betreurt de beslissing van het stadsbestuur (N-VA en CD&V) om de taalstage te schrappen. Met deze keuze verliezen kwetsbare kinderen een kans om hun Nederlands spelenderwijs te verbeteren. Groen roept op om de schrapping terug te draaien.
Schepen Louis Van Dionant benadrukt:
"De week taalbad op het Joepie is voor ons minder geschikt om in te zetten op taalstimulering. Met de zomerscholen kunnen we meer kinderen bereiken en dat ook op een effectievere manier: het sluit mooi aan bij de start van het nieuwe schooljaar en los van de organisatie van het taalbad, kan er verder ingezet worden op taalstimulering." 
 
Sinds 2007 organiseert de stad Halle taalactiviteiten voor kinderen in kwetsbare situaties tijdens de zomervakantie. Deze taalstages, ook bekend als taalbaden, boden kinderen spelenderwijs de kans om hun Nederlands te verbeteren. Jaar na jaar werd dit aanbod uitgebreid, met extra ondersteuning en vorming voor animatoren door vzw De Rand.
De laatste twee jaar werden ook zomerscholen ingevoerd. Deze richten zich op intensieve taalkansen vlak voor de start van het schooljaar. Toch bereikte de taalstage een andere doelgroep: kinderen uit verschillende scholen in Halle, niet enkel de omliggende buurten. Dit complementaire aanbod vergrootte de impact.
Minder in plaats van meer investeren in taalkansen
Groen Halle betreurt dat het huidige stadsbestuur (N-VA en CD&V) heeft beslist om de taalstage volledig te schrappen. Het bestuur stelt dat taalstimulering voornamelijk in de laatste weken van augustus effectief is. Toch weten we dat regelmatige en gevarieerde taalkansen op lange termijn veel meer impact hebben. De taalstage bood een unieke, speelse aanpak die niet zomaar door zomerscholen vervangen kan worden.
Hoewel zomerscholen meer kinderen bereiken, vullen beide initiatieven elkaar aan. Elk kind leert immers op een andere manier. Het schrappen van de taalstage vermindert de variatie en maakt het aanbod minder inclusief. De stad wijst ook op een ingewikkelde aanmeldingsprocedure voor de taalstage als reden om het te schrappen. Maar deze procedure wordt door de stad zelf georganiseerd en kan eenvoudig worden verbeterd. Schrappen is geen oplossing voor interne uitdagingen.
"We hadden verwacht dat een bestuur met N-VA meer zou inzetten op het leren van het Nederlands, maar met het schrappen van de taalstage doet ze precies het tegenovergestelde," zegt Marijke Ceunen, gemeenteraadslid voor Groen.
Een gemiste kans voor Halle
Met deze beslissing verliest Halle een deel van haar pioniersrol in het promoten van Nederlands via taalstimulering. De opgebouwde expertise van meer dan 17 jaar dreigt verloren te gaan, terwijl onze stad juist extra inspanningen zou moeten leveren om kwetsbare kinderen en gezinnen te bereiken om het Nederlands te leren.

Groen Halle pleit daarom voor een verbetering van de taalstage, niet voor schrapping. Door de opgebouwde ervaring is Halle perfect in staat om taalstages op meerdere momenten en locaties te organiseren. Het huidige bestuur kiest nu voor minder taalkansen, terwijl dit er net meer moeten zijn.

 

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 dec 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Redactie Editiepajot | 25 dec 2024
Marc Sluys | 27 dec 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 25 dec 2024

archief