LEMBEEK maakt zich op voor de Sint-Veroonmars

C21

LEMBEEK maakt zich op voor de Sint-Veroonmars

Unknown-38
 

De paasfeesten in Lembeek staan voor de deur. Vier dagen lang wordt er feest gevierd, van 19 april tot en met 21 april. Het hoogtepunt is de Sint-Veroonmars op paasmaandag.

De Sint-Veroonmars of ‘Paasprocessie’ op paasmaandag is erkend als Vlaams immaterieel erfgoed. In totaal nemen vijf groepen deel, waarvan twee te paard, aan een 18 km lange dagtocht. Naast vier soldatengroepen in militaire uniformen is er een vijfde groep van Kasdragers van Sint-Veroon: zij torsen het zilveren reliekschrijn van Sint-Veroon op hun schouders. De mars telt ongeveer 500 deelnemers, maar in het zog van het reliekschrijn stapt een nog veel grotere groep van bedevaarders en wandelaars mee. De mars is ook gekend als de laatste soldatenommegang van Vlaanderen en is uniek in zijn soort.
 
Programma paasfeesten
Zaterdag 19 april 2025
14u: Muzikale rondgang in het centrum van Lembeek door de Koninklijke Carabiniers
Zondag 20 april 2025
10u: Eucharistieviering in de Sint-Veronuskerk met het zangkoor Vox Veroni
Doorlopend: Muzikale rondgang in het gehucht Congo door de Koninklijke Soldatenclub Congo
18u: Paasconcert in zaal De Kring door de Koninklijke Harmonie Willen is Kunnen Lembeek, Brass Friends Lembeek en KMFL Brass Band Lembeek
Maandag 21 april 2025
3u: Blazen van de reveille door de soldatengroepen
7u45: Uitreiken eretekens (Oud-gemeentehuis, A. Puesstraat)
8u: Uittocht van de Processie (Sint-Veronuskerk) 
Uittocht militaire stoet (Oud-gemeentehuis, A. Puesstraat)
10u: Ontmoeting schrijndragers en militaire stoet (splitsing Kasteelbrakelsesteenweg en Dr. Spitaelslaan)
18u: Intocht Processie en militaire stoet (Bergensesteenweg richting centrum Lembeek)
Dinsdag 22 april 2025
9u: Militaire mis met muziekkapel van de Koninklijke Carabiniers gevolgd door militair defilé (Stationsstraat) 
18u30: Rondedans en uitbetaling soldij (Oud-gemeentehuis, A. Puesstraat)
Kermis
Voor de allerkleinsten is er kermis op het Claesplein en het Stevens-de Waelplein, van donderdag 17 april tot en met woensdag 23 april.
 
Veiligheid tijdens de Sint-Veroonmars
Voor een vlot verloop van de processie en de veiligheid van alle aanwezigen roepen de groepen op om tijdens de doortocht langs de kant van de weg te blijven staan en de nodige afstand te bewaren van de paarden. Wanneer een paard schrikt door een plotse beweging, kan het op de vlucht slaan. Het is ook heel belangrijk om nooit kort achter een paard langs te lopen.
 
Wandelend Sint-Veroon achterna
Lembeek, de thuishaven van Sint-Veroon … maar wie is Sint-Veroon? En wat is de Sint-Veroonmars? Ontdek het tijdens de wandeling (van 7,1 km of 10 km) langs kapelletjes en leer onderweg alles over Sint-Veroon en de verschillende groepen. Je vindt de brochure met de routes voor 2 euro in het toerismekantoor op de Grote Markt of bij museum den AST. De wandelingen zijn ook gratis te downloaden via de erfgoedapp.
 
Lokale verkeershinder
Door de Sint-Veroonmars op paasmaandag kan er lokaal verkeershinder zijn. Zowel bij de uittocht om 8u als de intocht om 17u is het centrum van Lembeek en een deel van de Bergensesteenweg afgesloten voor verkeer. Omrijden kan via de Hondzochtsesteenweg.
Doorheen de dag trekken de groepen rond in verschillende straten, zoals Maasdal, Kasteelbrakelsesteenweg, Edingensesteenweg, Bergensesteenweg en Prinsenbos. Ook dat kan plaatselijk voor korte tijd verkeershinder veroorzaken.
Tijdens de kermis op het Claesplein en het Stevens-de Waelplein geldt in de Weerstandsstraat en de Gasthuisstraat tweerichtingsverkeer. In de Stokerijstraat is tijdelijk enkel plaatselijk verkeer toegestaan.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 apr 2025
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief