REGIO / HALLE - De MUG staat klaar voor uitrukken vanaf 1 januari

C21

REGIO / HALLE - De MUG staat klaar voor uitrukken vanaf 1 januari

Editiepajot_halle_mug_foto_merckx
De MUG Voor het Pajottenland is vanaf 1 januari een feit. (Foto Felix Merckx)
 

De regio Groot-Halte en een groot deel van het Pajottenland hebben decennialang moeten wachten op een “eigen” medische urgentiedienst. Hieraan komt op 1 januari daadwerkelijk verandering.
De MUG van het Regionaal Ziekenhuis van Halle is dan een feit. Velen zullen zeggen: het is uiteindelijk zover!

De officiële start van de MUG betekent het orgelpunt van jaren onzekerheid bij de lokale bevolking en niet in het minst het eindpunt van ter zake intense politieke en maatschappelijke agitatie. De Halse bevolking en deze van het Pajottenland kunnen voortaan rekenen op “Nederlandstalige” dringende medische hulpverlening in plaats van een Franstalige MUG uit Tubize en Brusselse ziekenhuizen.
 
Om toch partieel te voldoen aan de overbekende nood van externe Nederlandstalige medische hulp heeft het Regionaal Ziekenhuis Sint Maria op eigen initiatief een dag-MUG opgericht op 3 december 2001. Deze dag-service werd evenwel om financiële redenen na 6 maanden op 6 juli 2002 stopgezet. Het ziekenhuis moest voorrang verlenen, aan eigen financiële verplichtingen wegens haar recente nieuwbouw op de nieuwe campus.
 
Op 2 oktober 2006 kende de federaal minister Rudi Demotte het eerste betoelaagde Paramedisch Interventie Team (P.I.T.) van het land toe aan het Sint Mariaziekenhuis in de hoedanigheid van een pilootproject.  Er werden op jaarbasis rond de 790 interventies geboekt.
 
MINISTERS
Diverse Vlaamse ministers van Volksgezondheid zijn geconfronteerd met de lacune van een Halse MUG.
 
Jozef Jonckheere, gedelegeerd bestuurde van het Halse ziekenhuis: “Minister Inge Vervotte bracht enkele jaren geleden op eigen initiatief federaal minister Rudi Demotte, minister van Sociale Zaken, mee naar Halle om de MUG-programmatie te kunnen uitbreiden opdat Halle in Vlaams-Brabant ook over een Nederlandstalige MUG zou kunnen beschikken. Een jaar geleden, op 1 december 2008, bracht minister Steven Vanackere, toenmalig Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, een bezoek aan ons ziekenhuis te Halle met de verlossende ministeriele beslissing dat het Regionaal Ziekenhuis Sint Maria een MUG-functie werd toegekend in het kader van de uitbreiding van de over België verspreide 42 MUG’.
 
135.000 PERSONEN
Het voorzien van een MUG te Halle betekent meteen dat ruim 135.000 personen, die voorheen minder bereikbaar waren, thans zullen geholpen worden door het Vlaamse MUG-team van Halle.
Het medische en verpleegkundige team is momenteel zo goed als compleet en staat paraat voor de start.
Vanwege federaal minister Laurette Onkelinx wordt de nodige financiering ontvangen verbonden aan de erkenning van de aanstaande MUG voor het ziekenhuis.
Inmiddels is ook de aanvraag binnen bij de federale overheid om eveneens de dispatchingdiensten (100) tegen 1januari ingeschakeld te hebben.
 
VOORLOPIGE MUG
Om de effectieve start begin januari mogelijk te maken, levert de Stad Halle via de brandweerdienst een voorlopige MUG-voertuig dat integraal aan alle voorschriften voldoet. Deze wagen wordt binnen enkele maanden door de Stad Halle vervangen door een eigentijdse nieuwe MUG-wagen. Het eerste voertuig zal evenwel beschikbaar gehouden worden om te voorkomen dat de MUG ooit buiten dienst valt.
Daar op 1 januari 2010 het Paramedisch Interventie Team (PIT) in het ziekenhuis niet meer operationeel is, zullen de ambulances van de brandweerdienst van Halle zoveel mogelijk met eigen urgentieverpleegkundigen worden bemand.
 
TEAM
Het urgentieteam van het Halse ziekenhuis bestaat uit 3 anesthesisten, 2 chirurgen en één internist en verder uit 19 verpleegkundigen en één zorgkundige, die op elkaar zijn afgestemd. Het team MUG-verpleegkundigen heeft de nodige ervaring opgedaan met het PIT-project, waardoor de overgang van PIT naar MUG vlot zal geschieden.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 dec 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief