Nieuw merk voor PAJOTTENLAND en ZENNEVALLEI
In de toekomst krijgen plattelandsondernemers uit het Pajottenland en de Zennevallei de kans hun producten onder het streekmerk Pajottenland te vermarkten. De voorbije maanden werd met tientallen mensen uit de regio, van Affligem tot Sint-Genesius-Rode gewerkt aan het ‘dna’ van de regio. Aansluitend werd een internetonderzoek gehouden naar de bekendheid van de streek en haar identiteit. Met al deze resultaten werd het nieuwe beeldmerk voor de streek ontwikkeld. Dat vier op vijf Vlamingen de naam Pajottenland reeds kennen, en dat de nationale media de streek tussen Affligem en Sint-Genesius-Rode meestal als ‘Pajottenland’ benoemen, zijn pluspunten om deze naam als beeldmerk te gebruiken. Een kleine tweehonderd aanwezigen volgden de studiedag rond ‘regional branding’en de merkvoorstelling in het Koetshuis in Roosdaal.
Dat het Pajottenland en de Zennevallei een unieke streek is in Vlaanderen beamen vele inwoners en bezoekers. Uit onderzoek bleek dat je ‘nergens anders de openheid en al het goede van het landelijke leven vindt, zo dichtbij de hoofdstad’. ,,Via het EFRO-project (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) ‘Regional Branding: streekidentiteit als hefboom voor de plattelandseconomie’ willen we de meerwaarden van onze regio economisch vertalen door een merk Pajottenland te creëren en dit te laten gebruiken door plattelandsondernemers’’, vertelt Lien Standaert, projectmedewerker regional branding bij Pajottenland+.
,,We willen de unieke streekidentiteit van de regio gebruiken om de plattelandseconomie te stimuleren. De naam ‘Pajottenland’ is ruim bekend in het Vlaamse land en kan de plattelandseconomie zeker versterken. We spreken hier onder andere over streekproducenten, hoeveproducenten, uitbaters van bed & breakfasts, verhuurders van vakantiewoningen, restaurants, cafés, bedrijven,… De gemeenschappelijke noemer is voor allen ‘het Pajottenland’. De beste keuze is ze allen onder de noemer ‘Pajottenland’ te vermarkten’’, vervolgt Standaert. Dit geeft de ondernemers niet alleen een ‘kwalitatief’ voordeel, het versterkt ook het regiogevoel bij de inwoners. Bezoekers en toeristen merken ook dat hier sterk aan het regiogevoel wordt gewerkt en dat ondernemers trots zijn in het Pajottenland te produceren.
De identiteit van de streek bepalen, hoe begin je daar aan? ,,Bottom-up, met vele mensen uit de regio, vragen aan organisaties en gemeentebesturen om mee te werken. Via vijf workshops met telkens met een tiental deelnemers werd gezocht naar de kernwaarden van de regio. Aan deze workshops namen doorsnee Pajotten en inwoners van de Zennevallei deel, maar ook ondernemers, mensen uit de socio-culturele sector, toerisme en van de plaatselijke overheden. De resultaten van elke werkgroep werden nadien in twee overlegsessies gebundeld tot het uiteindelijke raamwerk voor Pajottenland en Zennevallei’’.
Na het kwalitatief onderzoek volgde een online-enquête in Vlaanderen. Uit dit onderzoek bleek dat het Pajottenland met 81% naambekendheid als derde bekendste regio in Vlaanderen werd aangeduid, na de Vlaamse Ardennen (90%) en de Westhoek (83%). Aansluitend volgen regio’s als Voerstreek, Waasland, Haspengouw, Leiestreek, Meestjesland, Hageland en Heuvelland. Zennevallei en Groene Gordel halen een bekendheid van 53 en 50%. Door de goede bekendheid van de streeknaam Pajottenalnd, wordt de naam ‘Pajottenland’ de ideale merknaam voor de toekomst. Ook de nationale media gebruikt bijna steeds de naam Pajottenland voor gebeurtenissen in de streek tussen Affligem en Sint-Genesius-Rode.
Bij de vraag naar spontane associaties komt vooral naar voor: landelijk, heuvels, Vlaams-Brabant, nabijheid Brussel en natuur. Voorts volgen streekbieren, Vlaanderen, fietsen en wandelen, mooie streek, bezienswaardigheden, trekpaarden en Bruegel. Als positief imago noteren we respect voor natuur, rustig, genieten van het leven, genegenheid, warmte, ongedwongen, thuisgevoel, culturele authenticiteit.
Vroegen we aan Vlamingen welke gemeenten er tot het Pajottenland behoren, werden de gemeenten Galmaarden en Lennik het vaakst aangeduid. Ook Gooik, Ternat, Roosdaal, Dilbeek en Pepingen worden het meest genoemd. Door inwoners uit Pajottenland en Zennevallei worden Gooik, Lennik, Pepingen, Galmaarden, Roosdaal en Herne het vaakst aangeduid. Dan volgen Ternat, Sint-Pieters-Leeuw en Dilbeek. Een derde van de inwoners duidt Bever, Halle, Liedekerke, Affligem en Beersel aan.
Drie vijfden van de respondenten koopt soms hoeve- en/of streekproducten. De in eigen streek gekochte hoeve/streekproducten worden vooral aangekocht bij de boer (56%) of op de markt (51%). Minder gefrequenteerde plaatsen zijn de buurtwinkel (22%) en de speciaalzaak (19%). Praktisch iedereen koopt plaatselijk hoeve- en/of streekproducten tijdens het bezoek aan een regio.
Aansluitend volgde de creatie van het beeldmerk. De keuze valt op het woord Pajottenland, in een sterk, vloeiend en modern lettertype. ,,We verkiezen twee kleuren te gebruiken: het groene dat het landelijke Pajottenland beklemtoont en het blauw voor de Zennevallei. De positieve vorm straalt een kracht uit die moet bijdragen om in de toekomst de meerwaarde van de streek tot uiting te laten komen’’, vertelt Jos Huwaert, coördinator van Pajottenland+..
Lien Standaert: ,,Het doel is producten uit de regio onder het merk Pajottenland te brengen en de zichtbaarheid van het merk verhogen. Ook de beschikbaarheid van de producten willen we verbeteren en de bekendheid versterken. Doel is producenten aan te moedigen zich te structureren voor een betere distributie en hen ondersteunen om innovatief te zijn bij het ontwikkelen en vermarkten van producten. Voorts willen we interesse creëren voor de Pajottenlandse troeven, vooral naar specifieke doelgroepen, en plattelandsondernemers betrekken bij deze projecten, bijvoorbeeld door het aanbieden van streekmenu’s in de horeca. Ook willen we graag toeristen en recreanten in contact brengen met streekproducten. Al deze elementen dragen bij aan het ecologische aspect van dit project: producten uit eigen regio verminderen de ecologische voetafdruk en zachte recreatie houdt het landschappelijk karakter in stand’’.
De komende weken worden eerst afspraken gemaakt met de verschillende sectoren. Daarop aansluitend volgt de verspreiding van het merk in de regio. Bij ondernemers die echte ambassadeurs zijn van de streek (winkels, hoeveverkopers, cafés, restaurants, b&b’s,...) vind je binnenkort een vermelding dat zij het merk Pajottenland uitdragen. In mei staat de tweede Week van het Pajotttenland op de kalender. Deze begint met Pajotternijen op 9 mei en eindigt met een open bedrijvendag op16 mei. Op verschillende punten zal je lekkers kunnen kopen uit het Pajottenland als cadeau voor moederdag. Voorts wordt er ook verder gewerkt aan een vernieuwde toegankelijke website met een fris imago waar zowel inwoners als bezoekers het Pajottenland en zijn producten kunnen ontdekken.
Sedert midden 2008 werken de Antwerpse Kempen, het Meetjesland en
Meer info: www.pajottenland.be.