ROOSDAAL – Toekomst voor bio-aardbei

C21

ROOSDAAL – Toekomst voor bio-aardbei

Editiepajot_roosdaal_bioaardbei_foto_01_willy_appelmans
De bio-aardbei, de toekomst - Foto's: Willy Appelmans
 
Editiepajot_roosdaal_bioaardbei_foto_02_willy_appelmans
 
Editiepajot_roosdaal_bioaardbei_foto_03_willy_appelmans
 
Editiepajot_roosdaal_bioaardbei_foto_04_willy_appelmans
 
Editiepajot_roosdaal_bioaardbei_foto_05_willy_appelmans
 

Dankzij de ontwikkeling van nieuwe technieken heeft de provincie kunnen bereiken dat een biologische volwaardige aardbeiteelt voor het eerst commercieel haalbaar wordt. Deze primeur werd gerealiseerd in het Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit "Pamel" in Roosdaal.

Het aanbod van biologisch keurfruit beantwoordt ongetwijfeld aan een maatschappelijke vraag en kent ook veel belangstelling in de sector.

Deze aardbeien worden geteeld zonder scheikundige meststoffen of synthetische pesticiden in dit Provinciaal Proefcentrum. Proefondervindelijk worden hier deze aardbeien onderworpen aan velerlei natuurlijke testen met het doel om een mooie, gezonde, biologische verantwoorde, smakelijke en ook commercieel  verantwoorde aardbei aan de verbruiker te kunnen aanbieden.

Wat vooral opvalt bij de kweek van deze bio-aardbei is tweeërlei: één der belangrijkste zaken bij het kweken is de humus waarin de plant “leeft”.   (Humus is het traag afbreekbare deel van de organische stof in de bodem; organische stof is al het dode organische materiaal dat in de bodem aanwezig is. Humus wordt gevormd door de ontbinding van plantaardig en dierlijk materiaal).
Dus het aardbeiplantje haalt al zijn energie en “gezondheid” uit deze humus, die men trouwens zelf aanmaakt in het Proefcentrum.

De tweede rede wordt niet beter verwoord dan door Yves Hendrickx, verantwoordelijke PPK te Pamel, "Altijd dat gezonde boerenverstand blijven gebruiken”. En inderdaad, sommige succesvolle proeven worden niet altijd voorgeschreven door de aller-geleerdste professoren, maar ontspruiten uit het gewone logische nadenken van alledag. “Kijken, je ogen openen”, zegt Yves.

Wat de gezonde aardbei betreft, is onze toekomst hier zeker niet alleen proefondervindelijk maar ook in de praktijk verzekerd.

Naast de teelt van aardbeien is men ook intens bezig met de kweek van de bio-aalbes, stoelend op dezelfde kweekprocedures als de aarbei.

Meer info kan je bekijken op de site: www.vlaamsbrabant.be/economie-landbouw/land-en-tuinbouw/onderzoek/proeftuin-pamel-roosdaal/index.jsp 

Nog een datum om in je agenda te plaatsen: 15 mei 2011 – Dag van de Aardbei in het Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit te Pamel.

En dat deze aardbeien smaken…

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 jun 2010
Willy Appelmans
Willy Appelmans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 07 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 18 okt 2024
Marc Colpaert | 11 okt 2024

archief