NINOVIETERS en PAJOTTERS in het Kremlin

C21

NINOVIETERS en PAJOTTERS in het Kremlin

Editiepajot_ninove_varia_roosdaal_ninovieters_en_andere_pajotters_in_het_kremlin_foto_maria_keymolen__3_
Foto's © Maria Keymolen
 
Editiepajot_ninove_varia_roosdaal_ninovieters_en_andere_pajotters_in_het_kremlin_foto_maria_keymolen
Foto's © Maria Keymolen
 
Editiepajot_ninove_varia_roosdaal_ninovieters_en_andere_pajotters_in_het_kremlin_foto_maria_keymolen__1_
Foto's © Maria Keymolen
 
Editiepajot_ninove_varia_roosdaal_ninovieters_en_andere_pajotters_in_het_kremlin_foto_maria_keymolen__2_
Foto's © Maria Keymolen
 
Editiepajot_ninove_varia_roosdaal_ninovieters_en_andere_pajotters_in_het_kremlin_foto_maria_keymolen__4_
Foto's © Maria Keymolen
 

De Vierde Vlaamse Dialectendag van Variaties vzw, de Koepelorganisatie voor dialecten en oraal erfgoed in Vlaanderen, werd dit jaar in Aalter georganiseerd.

In de voormiddag kon men in het Emmaüsinstituut genieten van workshops en lezingen. Professoren Jacques Van Keymeulen, Johan Taeldeman, Sera De Vriendt en medewerkers van UGent en Heemkunde Vlaanderen maakten de aanwezigen wegwijs in de overgangsdialecten, het immaterieel erfgoed en dialecten in het digitale tijdperk, in de fonetica en de fonologie en in tal van andere aspecten van bruikbare informatie die nuttig is voor dialectologen en geïnteresseerden van dit oraal erfgoed. Het moet gezegd dat Ninove, Pamel, Lennik, Gooik en andere gemeenten uit het Pajottenland en de Zennevallei goed vertegenwoordigd waren. Diverse dialectverenigingen en ook deze uit onze regio namen deel aan de infomarkt en stelden er hun activiteiten en publicaties voor.
's Namiddags kon iedereen in het stadhuis van Aalter (ludiek het Kremlin van “de dynastie De Crem” genoemd) genieten van de “De Muzikale Ronde Van Vlaanderen”, een muziekprogramma waarvan Erik Wille, volkszanger en dialectoloog, de volledige organisatie op zich had genomen.
“Het dialect verdwijnt, punt”, vertelde Wille. “Maar ik vergelijk het altijd met een historisch gebouw dat af en toe gerenoveerd moet worden voor het nageslacht. Dialect is onderdeel van ons immaterieel erfgoed en moet dus ook bewaard worden, net zoals volksverhalen of oude recepten. Dat jongeren het Aalters dialect zullen verder zetten is een illusie. Ik geef soms dialectles aan scholieren en die vinden dat zeer leuk, maar geen enkele kan nog Aalters spreken.”
Eric's beste vrienden mochten de spits afbijten in zijn uitgelezen muziekprogramma. Rufijn De Decker en Geert Van Snick van Balladeus en Walter Evenepoel en Etienne Wauters van Arjaun hadden de eer en het genoegen enkele liedjes te brengen voor een zeer enthousiast publiek. Ook de groep Klakkebusse en de Limburgse Kamazollekes waren aanwezig en voor de Aalternaren kwamen Mike C en The Sloofs rappen in het Meetjeslands.
Na een gezamenlijk lied van alle artiesten en het slotwoord van waarnemend burgemeester Patrick Hoste werden alle deelnemers en aanwezigen uitgenodigd op de receptie.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 mrt 2012
Maria Keymolen
Maria Keymolen
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 07 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 18 okt 2024
Marc Colpaert | 11 okt 2024

archief