LIEDEKERKE / ROOSDAAL Infano zegt ‘neen’ tegen pesten
Tijdens de Vlaamse Week tegen Pesten, van 6 tot 13 februari, geven verschillende organisaties samen een krachtig signaal dat pesten niet kan. Ook Infano vzw kiest opnieuw kleur tegen pesten. Zo roepen de begeleiders van alle opvangvestigingen samen met de kinderen pesten een halt toe met activiteiten en acties.
De pestproblematiek blijft heel actueel en leeft duidelijk tussen de kinderen. ‘Ons doel is om de kinderen op een speelse manier te informeren en te sensibiliseren voor dit gevoelige thema’, zegt Sanne De Backer, pers- en communicatieverantwoordelijke van Infano vzw.
‘Infano vzw neemt een duidelijk standpunt in tegen pesten. Door de problematiek bespreekbaar te maken en activiteiten te organiseren in de kinderopvang wil Infano deze boodschap verder verspreiden. Zo is de vzw al enkele jaren bewust bezig om pesten bespreekbaar te maken en geen kans te geven.’
Pestbeleid - Infano vzw wil kinderen een zo veilig mogelijke opvangomgeving garanderen en voert daarom ook een duidelijk beleid waar alle betrokkenen op kunnen terugvallen in voorkomende gevallen. ‘Door regels en afspraken zichtbaar te maken, kunnen kinderen en volwassenen elkaar hierop aanspreken. Daarom stelde Infano vzw een algemeen pestbeleid op waarbij zowel begeleiders, teamcoach-begeleiders als kinderen betrokken worden. Er wordt getracht zeer kort op de bal te spelen, waarbij alle partijen (de pester én het slachtoffer) onmiddellijk worden aangesproken en/of opgevolgd. Ook de ouders worden hierbij betrokken.’
Muur tegen Pesten - Efficiënt communiceren, gelijkwaardigheid en respect zijn maar enkele kernwoorden in de aanpak en campagne tegen pesten. De pestproblematiek wordt daarom jaarlijks met de kinderen besproken, waarna met hen de anti-pestregels worden vastgelegd. In de opvang zelf organiseren de begeleiders aangepaste activiteiten, zoals anti-pestbandjes knutselen, een ‘Muur tegen Pesten’ bouwen, Begeleiders en teamcoach-begeleiders kunnen de hulp inroepen van de regiocoördinator, regiomanager, de kwaliteits- en pedagogische cel en het studie- en adviescentrum voor ondersteuning en advies, of er kan een deskundige ingeschakeld worden bv. De Opvoedingswinkel.