ROOSDAAL - Gezinsbond Pamel op winterwandeling in het Ieperse

C21

ROOSDAAL - Gezinsbond Pamel op winterwandeling in het Ieperse

2008-02-18winterwandelinggezinsbondpamel1
 
2008-02-18winterwandelinggezinsbond2
2008-02-18winterwandelinggezinsbondpamel3
2008-02-18winterwandelinggezinsbondpamel4
2008-02-18winterwandelinggezinsbondpamel6
2008-02-18winterwandelinggezinsbondpamel5
Sv102695
 

Naar jaarlijkse gewoonte, rond half februari, maakt de Gezinsbond, afdeling Pamel, haar winterwandeling. Het was behoorlijk fris toen ze  met een volle bus, richting Passendaele en Ieper vertrokken. Via Brakel reden ze naar Vloesberg, waar er in d' Hoppe halt gehouden werd om een kop koffie en een lekkere mattentaart te nuttigen. Vandaar reden ze naar het heksendorp Elzeele ( Ellezelles) waar  het geboortehuis staat van de vermaarde detective Hercules Poirot en waar de heks Quintine vroeger voor de nodige opschudding zorgde. Zelfs nu nog is haar beeltenis alom aanwezig.

Genoeg gegriezeld, via Doornik wordt er dan  Passendaele aangedaan, naar de Oude Kaasmakerij. Kaas wordt er weliswaar niet meer gemaakt, maar er is wel een rondleiding in het educatief museum en een uitgebreide uitleg over hoe kaas gemaakt wordt ( van koe tot verkooppunt). De huidige kaasmakerij Passendaele, tot vorig jaar nog eigendom van Campina is nu in handen van de Franse firma Bongrain. Van al die verhalen en beelden over hoe kaas gemaakt wordt, krijg je trek in kaas. Gelukkig kan men in de Oude Kaasmakerij ook de kazen proeven. Uiteraard de Passendaele zelf,  Oud Brugge, Chevagne (een geitenkaas) en Père Joseph. Maar kaas zonder een goed glas bier is als een vis zonder water, en wat past er nu beter bij Passendaele kaas dan het Passendaele bier. En dus was het genieten van deze geneugten des levens.
Dicht in de buurt van de Oude Kaasmakerij ligt het Tyne Cot Cemetery, het grootste Britse oorlogskerkhof op het Europese vasteland. Een indrukwekkend beeld om te aanschouwen, 11.956 mooie witte graven, onderverdeeld in percelen op een totale oppervlakte van 34.941m² en omringd door een muur waarop de namen staan van ongeveer 35.000 vermiste soldaten uit het Verenigd Koninkrijk en Nieuw Zeeland. Indien men van een gesneuvelde de naam niet kende, schreef men op de grafsteen "Only know to God". En overal zie je de papaver of klaproos ( the poppie) die het symbool is van al deze gesneuvelden. De Canadese kolonel  Mc Crae schreef er in 1916 een heel mooi gedicht over.
In Flanders' fields the poppies blow, between the crosses row on row ......
Op de Vlaamse velden bloeien de papavers, tussen de rijen en rijen kruisen ......
Beslist de moeite waard om  te lezen. Een ode aan de duizenden soldaten die hun vaderland verlieten om hier te komen vechten en ons te bevrijden van de bezetter. Hun namen leven voor eeuwig verder!!
Een beetje onder de indruk toch van dit bezoek, rijden ze verder naar Ieper, tijd om de innerlijke mens te versterken.
Na de middagstop neemt de gids, Leo Camerlynck, hen mee op een tocht door Ieper, met o.a. een bezoek aan de 104 meter hoge Sint-Maartenskathedraal, waar onder meer Graaf Robrecht van Bethune, of de "Leeuw van Vlaanderen" begraven ligt.
Achter de kathedraal bevinden zich resten van de Sint-Maartensproosdij, een oud kloosterpand.
Eveneens achter de kathedraal staat het "Iers Kruis" opgericht ter herinnering aan de soldaten uit het Ierse Munster, die in de Ieperboog sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Uiteraard kan je Ieper niet verlaten zonder een bezoek te brengen aan de Menenpoort, het meest bekende Britse oorlogsmonument uit WO I. Op de muren van deze poort staan de namen van 54.896 vermiste soldaten. En ook hier zie je honderden rode papavers. Nog steeds wordt hier elke avond te 20.00 uur stipt de "Last Post" geblazen door leden van de Ieperse brandweer. Een gebeurtenis waar elke dag weer, honderden bezoekers naar hier afzakken.
Na een laatste blik op de indrukwekkende omwallingen wordt er richting Kemmel gereden, met een bezoek  aan het Labyrint. Eigenlijk meer een rariteitenkabinet, met inderdaad een labyrint, reuze damspel, gelegenheid tot steltlopen, volksspelen en op de bovenverdieping een Kelten museum. Maar er is ook een gezellig café met heel wat lekkere streekbieren. Een ideale gelegenheid om alle deelnemers nog eens lekker te verwennen. Een lekker Oerbier, een Hommelbier, Watou Tripel, Westmalle, Brugse Tripel, het was allemaal voorradig en héél lekker, zeker als je daarbij nog eens brood met Paterskaas kan eten.
En dan ging het in één ruk richting Pamel.
Ieder kijkt reeds uit  naar de wandeling van volgend jaar, wetende dat Leo hen zeker opnieuw zal verrassen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 feb 2008
Willy Appelmans
Willy Appelmans
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief