ROOSDAAL - Gezinsbond Pamel in het spoor van Katarakt
Op Valentijnsdag, trok de Gezinsbond Pamel opnieuw op uitstap en dit al voor de vijfde keer onder leiding van Leo Camerlynck, hun vertrouwde gids. Ze trokken eerst naar Zoutleeuw, naar het natuurreservaat “Het Vinne”. Het Vinne is een groot natuurlijk meer dat sinds 1841 droog gehouden werd en waar men rustig kon wandelen. Sinds 1998 echter hebben ze het weer hersteld in zijn oorspronkelijk uitzicht en is het dus weer een uitgestrekt meer waar verscheidene inheemse watervogels rustig kunnen overleven en broeden.
Na de koffie met ontbijtkoek in “Het Vinne” reden ze via het centrum van Zoutleew, met de prachtige Sint-Leonarduskerk naar Sint-Truiden. Sint-Truiden heeft op één na de grootste Grote Markt, de grootste is te vinden in Sint-Niklaas. Ze bezochten de minderbroederkerk die dateert uit 1735. Toevallig was één van de broeders aanwezig en mochten ze de crypte bezoeken, waar talrijke relikwieën bewaard blijven. De minderbroeders vestigden zich reeds in 1226 in Sint-Truiden en verscheidene onder hen en trokken toen als missionaris naar China, waar een aantal onder hen als martelaars stierven.
Na de innerlijke mens versterkt te hebben werd er naar Borgloon gereden, naar deelgemeente Hoepertingen. Daar in het gehucht Helshoven, rechtover de Mariakapel van Helshoven bevindt zich het fruitbedrijf van Karel en Veerle Vaes. Karel noemt zijn bedrijf het Hellingenfort. Het bedrijf bestaat uit 11 hectare peren, 5 hectare kersen en één hectare appelen. Via een plaatselijke gids kregen ze hier een rondleiding van anderhalf uur. Overal tussen de bomen vind je grote borden met foto’s uit de serie Katarakt die vorig jaar liep op de VRT. Het is namelijk op dit bedrijf dat praktisch alle buitenopnames gemaakt werden. Op het einde van de rondleiding buiten, kwam de eigenaar zelf een kleine snoeidemonstratie geven. Van de uitleg echter over eerste, tweede en derdejaarshout begrepen de meeste Pamelaars niet veel. Wat ze wel onthouden hebben is dat een boom binnenin ruimte moet hebben en dat er dus daar vooral moet gesnoeid worden. Nadien werden ze binnen uitgenodigd in de KAVA bar, waar er getrakteerd werd op een glas lekkere KAVA, een eigen geproduceerd appelsap, puur geperst zonder toevoeging van wat dan ook. KAVA is afgeleid van de naam van de eigenaar KArel VAes. Bij vertrek kreeg iederéén ook nog vijf appelen mee naar huis.
Afsluiten deden ze in Tongeren, rechtover het standbeeld van Ambiorix bevindt zich Ben’s Café en daar boden ze de deelnemers nog een laatste drankje aan en daarna was het tijd om richting Pamel terug te keren.
Het is een mooie en leerrijke uitstap geworden, schitterend weer en een uitstekende gids. Dank je wel Leo.