ROOSDAAL - Kestens Remi “ Een Pamelse goede herder”

C21

ROOSDAAL - Kestens Remi “ Een Pamelse goede herder”

Gedenksteen_bewerkt__1_a
 
Pastoor_kestens_met_kardinaal_van_roey_in_1934__2_
 
Rob_in_de_maisq__3_a
 

Het is een goed idee om een vergeten dorpsgenoot terug in herinnering te brengen ook al is deze al meer dan een halve eeuw overleden. Het verdienstelijke tijdschrift Rausa van de gelijknamige Roosdaalse erfgoedvereniging Rausa doet in die zin grote inspanningen, regelmatig worden vergeten streekgenoten voor het voetlicht gebracht.

 

In een nieuwe uitgave van Luc Van Liedekerke,  willen wij het hebben over de Pamelse telg Remigius Kestens, wiens ouderlijke hoeve aan de Profetenstraat stond.

 

Na een loopbaan van haast 50 jaar her en der goede herder te zijn geweest, kwam pastoor Kestens op rust naar zijn geboortestreek waar hij in 1965 overleed.

 

Na zijn collegetijd in Ninove en Hoogstraten ging Remi Kestens naar het grootseminarie in Mechelen. Hij droeg zijn eremis op te Pamel op 8 juni 1903 en begon als onderpastoor in Heverlee. Vervolgens kwam hij terecht in het Mulhof te Liedekerke om er als aalmoezenier van de broeders van Sint-Gabriël dienst te doen.

 

Daarna werd hij benoemd tot pastoor te Bellingen, waar hij kloosterzusters installeerde en een school oprichtte. Vervolgens werd Kestens benoemd in Alsemberg waar hij de stuwende kracht was achter de Kroningsfeesten van 1934. Deze ging door in aanwezigheid van talrijke prominenten: kardinaal Ernest Van Roey, de pauselijke nuntius, een vertegenwoordiger van de koning en een grote massa gelovigen.

Zelfs zijn organist-koster in Alsemberg was een Pamelaar, met name Adolf Van de Perre die mee aan de basis lag van de muziekschool in Pamel.

 

Na zijn opruststelling keerde Kestens naar zijn geboortestreek terug.

 

Dertien jaar lang verbleef hij bij zijn familie te Strijtem om er op 30 oktober 1965 te overlijden, hij werd begraven op het kerkhof van Pamel waar zijn grafzerk nog steeds overeind staat..

 

Bij de reconstructie van Kestens levensverhaal werd door Luc Van Liedekerke gesnuisterd in de archieven van de parochies waar hij ooit zijn herderlijke taken uitvoerde.

 

De brochure met als titel,  Een Pamelse goede herder Remigius Kestens, zal 48 pagina’s tellen en rijkelijk voorzien zijn van fotomateriaal. De publicatie wordt op zondag 5 mei om 15 u. voorgesteld in de hertogelijke kerk van Alsemberg waar pastoor Kestens sinds 1934 levensgroot staat afgebeeld op een kleurrijk schilderij naast kardinaal Van Roey.

 

Jan De Cock, voorzitter van het Heemkundig Genootschap Witthem van Beersel, geeft een korte toelichting over deze rijkelijke O.-L.-Vrouwkerk.

 

Daarna volgt nog een receptie voor de ingeschreven aanwezigen .De inschrijvingen voor de receptie  kunnen tot 25 april 2019.

 

De brochure, met vermelding van naam en adres, kan besteld worden door voorintekening en kost 15 euro.

 

 Rekeningnummer:  BE06 0630 0933 0122. In geval van verzending via de Post:  3 euro extra.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 apr 2019
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief