ROOSDAAL – In de bres voor de Gele Kwikstaart
De gemeente Roosdaal, haar inwoners en landbouwers slaan de handen in elkaar om de akkervogels een hart onder de vleugel te steken. Samen met het Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën willen ze zo veel mogelijk maatregelen uitvoeren om het leven van onze akkervogels te vergemakkelijken. Daarnaast zijn een aantal vrijwilligers bezig met een jaar lang gericht akkervogels te tellen en te monitoren.
Om alle inwoners te betrekken heeft Roosdaal symbolisch de Gele Kwikstaart geadopteerd. Dit sympathieke ‘peirdewachterke’ of ‘koeiwachterke’ heeft een typische golvende vlucht en komt vooral voor in akkerland en weidelandschappen.
Alle hens aan dek voor onze ‘boerennatuur’ en onze akkervogels, want het gaat niet goed met de akkervogels in Vlaanderen. De Gele Kwikstaart houdt zich redelijk goed, maar met andere akkervogels is het zeer slecht gesteld. De Veldleeuwerik ging in 20 jaar maar liefst 95% achteruit! Ook van de Geelgors (-80%), Patrijs (-50%) en Ringmus (-50%) komen nog maar enkele tientallen broedparen voor. Deze broedparen moeten dringend ondersteund worden zodat de aantallen terug toenemen. Daarom draagt onze regio een belangrijke verantwoordelijkheid in het behoud – en liefst uitbreiding – van het aantal akkervogels.
Het komende jaar zal de Gele Kwikstaart geregeld opduiken tijdens evenementen! De vogel fietst mee tijdens de Sneukeltocht op 26 april en nodigt iedereen uit op een Gevleugelde Wandeling op 5 juli tijdens Bewandel je rijk.
Alle lagere scholen zullen een educatief pakket aangeboden krijgen en als toemaatje zal de wachtmuziek van de gemeentetelefoons gaan klinken als het melodieuze gezang van de Gele Kwikstaart!
De Gele Kwikstaart wordt vaak aangetroffen in de nabijheid van grazend vee en heet daarom ‘peirdewachterke’ of ‘koeiwachterke’. De vogel bouwt het nest bij voorkeur goed verstopt in vochtig grasland. Op de grond wipt de vogel vrijwel voortdurend met de lange staart.
Er zijn twee types akkervogels. Kleinschalige Landschappen Akkervogels (KLA) voelen zich het best thuis in graanakkers, stukjes braak, hagen, heggen, brede bermen en verspreide struiken. Open Landschappen Akkervogels (OLA) – zoals de Gele Kwikstaart – verkiezen grasstroken en open graanakkers, zonder gebouwen, hagen en bomen in de buurt. – vogeldagboek.nl
De adoptie van de Gele Kwikstaart wordt gelanceerd tijdens de Sneukeltocht. Deelnemers krijgen info en een leuk geschenk aangeboden. Onderweg serveren het Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën en de Gele Kwikstaart een vogelvriendelijke versterking: graanhapjes, bessensap en… vlot verteerbaar nestmateriaal.
Wie wat eiwitrijke ‘doping’ kan gebruiken moet zeker ook het favoriete zomervoedsel van de Gele Kwikstaart proeven: smakelijke insecten!
Wandel mee langs onze akkers met het gemeentebestuur, de milieuraad, Natuurpunt en WBE op zondag 5 juli en steun de Gele Kwikstaart! Vertrek om 14u aan het Koetshuis in Strijtem.
Onderweg krijg je boeiende uitleg over het doen en laten van de akkervogels in onze gemeente en de Gele Kwikstaart in het bijzonder. Er word halt gehouden halt bij een aantal concrete terreinrealisaties en hopen natuurlijk een glimp van ‘onze’ dierbare Gele Kwikstaart te zien.
Het is een wandeling van ongeveer 7,5 kilometer en je komt best met stevige stapschoenen of laarzen. Je kan eventueel meewandelen met een buggy, maar het parcours zal soms moeilijk zijn.
• Gele Kwikstaarten hebben vooral te lijden onder het verdwijnen van nestgelegenheid en voedselaanbod.
• Zaai een stukje van je tuin of moestuin in met een strook kruiden en laat deze ’s winters staan. De kruidenstrook ligt liefst langs een doornige haag en langs de zonzijde om kiemen en beschimmelen van het zaden te voorkomen. Randen van vlas, veldbonen en erwten zijn even efficiënt. De strook wordt best behouden tot 15 maart.
• Gebruik minder of geen herbiciden, pesticiden of meststoffen. Niet alleen de Gele Kwikstaart zal je dankbaar zijn, maar de hele natuur en jouw eigen gezondheid worden gespaard. Lees meer over pesticidengebruik op deze website van de Vlaamse Milieumaatschappij: www.zonderisgezonder.be.
Contact Roosdaal: Milieudienst: Johnny Vanhee, johnny.vanhee@roosdaal.be , 054 31 78 03. Schepen van milieu: Glenn Heyvaert, glenn.heyvaert@roosdaal.be . Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën: Alwin Loeckx, alwin.loeckx@rlzzz.be , 02 452 60 45 – www.rlzzz.be.