ROOSDAAL - Actie tegen Franstalig verkiezingsdrukwerk
In navolging van het standpunt van de Conferentie van de Burgemeesters van Halle-Vilvoorde, besliste het Roosdaals schepencollege in maart 2009 om de kiezerslijst voor de Europese verkiezingen van 7 juni ek. niet vast te stellen. Hiermee protesteert ook Roosdaal tegen het feit dat de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde nog steeds niet gesplitst werd.
Als gevolg van deze niet-splitsing staan opnieuw franstalige partijen als MR, FDF, PS, … op de lijsten voor de Europese Verkiezingen in de Vlaamse gemeenten van Halle-Vilvoorde. Bij vorige verkiezingen bleek dat sommige van deze partijen in onze gemeente zelfs (eentalig) Franstalig verkiezingsdrukwerk verspreiden. Vele inwoners storen zich hier terecht aan. Om aan deze inwoners de kans te bieden hun ongenoegen te uiten, werd in het gemeentehuis een doos geplaatst waar iedereen het Franstalig verkiezingsdrukwerk kan deponeren. Al het verzamelde drukwerk zal nadien kosteloos teruggestuurd worden naar de respectievelijke verantwoordelijke uitgevers.
De burgemeesters van Halle-Vilvoorde betreuren dat bij de Europese verkiezingen van 7 juni 2009 de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde nog steeds niet gesplitst zal zijn, ondanks het arrest van het Grondwettelijk Hof van 26 mei 2003. Het arrest van het Grondwettelijk Hof deed weliswaar geen uitspraak over de grondwettelijkheid van de Europese verkiezingen, enkel van de federale. Toch zijn de principes van het arrest ook van toepassing op de Europese verkiezingen en dus blijft de discriminatie : Halle-Vilvoorde, dat behoort tot het Nederlands taalgebied, wordt ingedeeld bij een tweetalige kieskring waardoor partijen en kandidaten van de Vlaamse Gemeenschap binnen het Nederlandse taalgebied in concurrentie moeten treden met kandidaten uit het Franse taalgebied.
Dit wil bovendien zeggen dat inwoners uit Halle-Vilvoorde opnieuw geconfronteerd zullen worden met agressieve propaganda uit het Franse taalgebied (verkiezingsborden, verkiezingsreclame, ...) wat in de Vlaamse gemeenten als een inbreuk op en een bedreiging van de taal- en staatkundige eigenheid van de streek wordt ervaren.
De burgemeesters blijven ondertussen, solidair, onverkort achter de parlementaire behandeling van het Vlaams voorstel in de Kamer staan voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde en vragen dat de carrousel van Waalse en Brusselse belangenconflicten die tot misbruik van deze procedure en tot vertraging hebben geleid, wordt stopgezet.
Van hun kant zullen de burgemeesters in juni 2009 geen medewerking verlenen bij de organisatie van discriminatoire Europese verkiezingen; ondertussen weten we dat de gouverneur dat in onze plaats zal doen.
Net zoals de faciliteitenburgemeesters zullen de burgemeesters van Halle - Vilvoorde een onderhoud vragen op Europees of supranationaal niveau om hun standpunt toe te lichten. En de burgemeesters zullen binnenkort ook een gesprek voeren met de Duitstalige Gemeenschap om duidelijk te maken dat zij geen bijkomend belangenconflict moeten inroepen.
De burgemeesters verkiezen bovenstaande positieve actie. Ze wensen op die manier te benadrukken dat ze door hun eensgezindheid en standvastigheid druk op de ketel (wensen te) houden, omdat ze willen dat zoveel mogelijk mensen tegen de volgende federale verkiezingen overtuigd zijn van het belang van de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en de bescherming van het Vlaams karakter van de rand in het algemeen. Aan de Vlaamse regering wordt trouwens gevraagd om de maatregelen in dit verband te handhaven en de inspanningen op te voeren.
Als er geen oplossing komt, stevenen we af op manifest ongrondwettige verkiezingen in 2011. Nu bij de pakken blijven zitten was zeker geen optie.