Bever, Herne, Galmaarden, Gooik, Lennik en Roosdaal krijgen de Koornmolen als vaccinatiecentrum
Zorg en Gezondheid is volop bezig een vaccinatieprogramma uit te werken. Op weg naar groepsimmuniteit wordt er thans ijverig gezocht naar oplossingen om zoveel als mogelijk mensen zo snel als mogelijk op een veilige manier te vaccineren. Daarom worden er in gans het land vaccinatiecentra in gereedheid gebracht om alle bewoners van een Covid-19-prik te voorzien. In Vlaanderen gaat het om nagenoeg 120 locaties.
Pajottenland
Voor de eerstelijnszone Pajottenland werd in onderling overleg tussen alle 8 gemeenten (Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Roosdaal en Ternat) unaniem beslist om twee vaccinatiecentra te openen. Het geografisch aspect en de mobiliteitsproblematiek in het Pajottenland gaven hierin de doorslag. Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk mensen zich laten vaccineren en daarom is het belangrijk dat de afstand voor elke inwoner in de hele zone zo gelijk mogelijk verdeeld is.
De gemeenten hebben 10 voorstellen naar de zorgraad van de eerstelijnszone gedaan rond geschikte locaties en hieruit waren zij het zeer snel eens dat het sportcentrum De Koornmolen te Gooik en het bedrijfsgebouw van Nv Royer te Dilbeek de plaatsen zijn die het best voldoen aan de gestelde voorwaarden van de Vlaamse en federale overheid.
De inwoners van Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Roosdaal zullen terecht kunnen in het sportcentrum Koornmolen (Processiestraat 15, 1755 Gooik). De inwoners van Ternat en Dilbeek zullen terecht kunnen in het bedrijfsgebouw van NV Royer (Stationsstraat 309, 1700 Dilbeek).
Beide locaties beschikken over goede parkeermogelijkheid en kunnen via het openbaar vervoer bereikt worden. Er wordt verder onderzocht hoe minder mobiele mensen geholpen kunnen worden om de centra te bereiken. Niemand wordt uitgesloten.
Planning
Nu er vaccins tegen het coronavirus een goedkeuring hebben verkregen zijn er evenwel nog niet meteen voldoende voor iedereen. Dat aanbod gaat de komende weken wel aangroeien. Op dit moment draait de vaccinatie van bewoners en van personeel in woonzorgcentra op volle toeren. Eind januari komt het ziekenhuispersoneel aan bod. Huisartsen, bewoners en personeel van andere collectieve zorgvoorzieningen worden vanaf februari gevaccineerd. Vanaf maart start de vaccinatie van 65-plussers en risicopatiënten. Vanaf april komen de mensen met een essentieel beroep aan bod. De rest van de bevolking (18+) mag vanaf juni op een vaccin rekenen. Volgens de recente berichtgevingen kunnen zo tegen eind augustus ruim 9 miljoen Belgen gratis gevaccineerd zijn.
Op uitnodiging
Als het zover is, ontvangt de persoon die in aanmerking komt voor vaccinatie een uitnodiging via sms, brief en mail. Daarbij heeft zij of hij dan de optie om te bevestigen, te weigeren of de afspraak te verplaatsen. Er wordt ook aangegeven waar de vaccinatie zal plaatsvinden.
Als er 200 centra in het hele land vlot draaien, dan kunnen tegen eind augustus ruim 9 miljoen Belgen gevaccineerd zijn. Dat is meer dan 70 % van de bevolking, wat nodig is om groepsimmuniteit op te bouwen.
Hoe verloopt de vaccinatie?
Op afspraak en op het aangegeven adres meld je je aan bij het onthaal. Een onthaalmedewerker checkt je identiteitsgegevens en brengt je naar de registratie. Daar geeft een verpleegkundige je info over het vaccin en overlopen jullie je medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand. Je krijgt er ook een afspraak voor de tweede inenting. Daarna ga je naar de vaccinatieruimte waar een verpleegkundige je vaccineert. Na de vaccinatie mag je een kwartiertje rusten in de wachtruimte onder toezicht van een arts.