Eindrapport van de landschapsstudie voor hernieuwbare energie in het PAJOTTENLAND bekend
Ook de gemeentebesturen van Bever, Herne, Galmaarden, Gooik, Halle, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal en Sint-Pieters-Leeuw kregen zonet vanuit de provincie Vlaams-Brabant de informatie toegestuurd dat de landschapsstudie ‘Hernieuwbare energie Pajottenland’ is afgerond en dat de resultaten ervan online te lezen zijn op de site www.opgewektpajottenland.be . Dit document is een samenvattende eindbundel die samen met de volledige procesbundel en de rekentool het eindrapport uitmaakt van de studie.
Energieneutraal in 2040
Het eindrapport van de landschapsstudie geeft een theoretische ideale mix weer van hernieuwbare energie die het Pajottenland zou moeten toelaten energieneutraal te worden in 2040. Binnen het strategisch project wordt de theoretische visie van de landschapsstudie thans verder verfijnd tot een definitieve landschapsvisie 2040.
De landschapsstudie naar hernieuwbare energie in het Pajottenland is uitgevoerd in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant door het consortium Endeavour, LAMA Landscape Architects, BURA Urbanism en Zero Emission Solutions. De opdracht was het verkennen van de landschappelijke en maatschappelijke integratie van de best mogelijke mix van hernieuwbare energiebronnen in het Pajottenland. Participatie en ontwerpend onderzoek waren hierbij twee pijlers. De doelstelling was te komen tot een gebiedsgerichte visie op hernieuwbare energie.
Een gedragen visie
De landschapsstudie dient ter ondersteuning van het strategisch project ‘Opgewekt Pajottenland’. Dit project zoekt naar een gedragen visie over de rol van hernieuwbare energie in het klimaatbestendig maken van het Pajottenland door te werken aan klimaatadaptieve open ruimte en kernversterking en dit samen met de Pajotse bestuurders, bewoners, landbouwers, ondernemers en experts.
Opgewekt Pajottenland is een samenwerking van de provincie Vlaams-Brabant, het Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei vzw, Klimaatpunt vzw en de gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal en Sint-Pieters-Leeuw. Het project ontvangt een strategische projectsubsidie van het departement Omgeving van de Vlaamse Overheid.
In Herne wordt op maandag 26 april hieromtrent een digitale toelichting gegeven aan de leden van het platform Omgeving, de GECORO en de gemeenteraad.