PAJOTTENLAND – Vaccinatiecentra verwachten vele duizenden vaccins en promoten de inschrijving op de Qvax-reservelijst
Nog 61 dagen verwijderen ons van 11 juli. Het was - en het is - de intentie van de overheid om elke Vlaming van 18 jaar en meer tegen die datum de mogelijkheid te bieden zich minstens een eerste keer te kunnen laten inenten tegen het coronavirus. De leveringsschema’s van de vaccins ogen goed. De laatste 14 dagen zijn het vooral 65-plussers, mensen met onderliggende gezondheidsproblemen, zwangere vrouwen en mensen met essentiële beroepen die aan de beurt kwamen. Heel binnenkort wordt ook in het de vaccinatiecentra Koornmolen (Gooik) en Royer (Dilbeek/Ternat) alles in gereedheid gebracht om in een derde en laatste fase een eerste prik toe te dienen aan de grote massa van de bevolking jonger dan 65 en ouder dan 18. Voor de EersteLijnsZone Pajottenland zijn er dat zo’n 63.000.
Reservelijsten
Populatiemanager Patrick De Rycker: “Lang voor het ontstaan van de nationale Qvax-reservelijst werd er zowel in Gooik als in Dilbeek/Ternat gewerkt met eigen en autonome reservelijsten. De EersteLijnsZone (ELZ) Pajottenland die de beide vaccinatiecentra coördineert lanceerde immers al begin maart een reservelijst. Daar schreven zo’n 13.000 inwoners verspreid over beide vaccinatiecentra zich op in. Nu twee maanden later werd beslist ook gebruik te maken van de nationale Qvax-reservelijst.
Voor de volgende fase is dus het moment aangebroken om de brede burgerbevolking terug de kans te bieden zich te laten registreren om vervroegd opgeroepen te worden voor de zogenaamde rest-vaccins. De QVax-lijst zal gecombineerd worden gebruikt met de reeds bestaande lokale reservelijst om telkens mensen van de juiste leeftijdsgroep in de categorie die op dat moment aan de beurt is te kunnen blijven bereiken en zó de openstaande reservatieslots zo optimaal mogelijk in te vullen. Burgers die zich reeds op de reservelijst van de vaccinatiecentra VC Gooik of VC Dilbeek/Ternat geregistreerd hebben hoeven zich niet opnieuw te registreren. De leeftijd is en blijft dus het enige criterium om vervroegd opgeroepen te worden, ongeacht op welke van beide lijsten u staat of waar u woont.
Praktisch
Burgers kunnen zich deze week al via deze link www.qvax.be registeren op QVax . Om zich te registreren heeft u bij de hand: uw identiteitskaart, uw emailadres en uw mobiel telefoonnummer. Het mailadres en het mobiel telefoonnummer mag ook van een persoon zijn die u helpt bij de inschrijving.
De procedure om zich te registreren via QVax is via volgende link raadpleegbaar : https://www.laatjevaccineren.be/wie-waar-en-wanneer/inschrijven-op-de-reservelijst-via-qvax
Eens geregistreerd hoeven de ingeschrevenen niet te bellen, het vaccinatiecentrum neemt contact op met hen als er een plaats vrij komt.
Intekenen op de reservelijst is geen garantie dat men opgeroepen wordt. De registratie vervangt dus in geen enkel geval de uitnodiging die verstuurd wordt vanuit het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid”.
Bent u benieuwd naar het wanneer u aan de beurt bent? Deze tool op laatjevaccineren.be toont wanneer je ongeveer je uitnodiging mag verwachten. Dit is geen exacte timing maar wel een inschatting.
Met voor Dilbeek/Ternat een vaccinatiegraad van 34,15 % en voor Gooik en zijn buurgemeenten 33,41 % laten de cijfers voor de gevaccineerden met minstens 1 dosis op datum van 9 mei een totale vaccinatiegraad optekenen van 33,74 %, een percentage dat gelijklopend is met de data voor Vlaanderen (32,4 %).
Populatiemanager Patrick De Rycker: “Dit cijfermateriaal toont aan dat in onze zone zo goed als 34 % van de populatie ouder dan 18 jaar al minstens één prik heeft gehad. Met dit resultaat zitten we ook perfect op één lijn met Vlaanderen en wordt het initiële vaccinatieschema goed gevolgd. Langzaam maar zeker komt die 11 juli dichter bij. Met voor de komende dagen en weken een aanlevering van een 12.000 vaccins wordt die ‘deadline’ beslist omgezet in een ‘didline’”.
Feedback
“Zowel in het vaccinatiecentrum Koornmolen in Gooik als in het centrum Royer in Dilbeek verloopt alles heel vlot. Wij zijn ook fier op de positieve feedback van onze talrijke bezoekers die gaan in de richting van een vlot verloop, geen wachttijden, vriendelijk en behulpzaam personeel, geen overrompeling en goed georganiseerd. Sommigen maken zelfs gewag van gezellig en aangenaam”.
Nuttig om weten
In Vlaanderen staat elk vaccinatiecentrum in voor de vaccinatie van de mensen uit een aantal gemeenten. De gemeente waar je gedomicilieerd bent bepaalt dus in welk vaccinatiecentrum je gevaccineerd wordt. Wisselen is niet mogelijk, dat zou voor te grote logistieke en operationele problemen zorgen bij het uitnodigen van mensen en het beheren van de voorraad van nodige vaccins in elk centrum. Inwoners van Brussel kunnen wel zelf kiezen in welk centrum ze worden gevaccineerd.