ROOSDAAL - Gescheiden riolering, nieuwe fiets- en voetpaden in de Kaaitvaartstraat
De gemeenteraad van Roosdaal keurde afgelopen donderdag het bestek voor de heraanleg van de Kaaitvaartstraat goed. Het bestek voorziet o.m. de aanleg van een nieuw, gescheiden rioleringsstelsel. De totale kostprijs van het project wordt geraamd op 1.386.000€. De werkzaamheden starten waarschijnlijk in het voorjaar van 2010.
Voor het project ontvangt de gemeente Roosdaal een subsidie van 764.000€ van het Vlaams Gewest omdat ze voldoet aan alle voorwaarden om volgens de regels van de kunst een 100% gescheiden rioleringsstelsel op te bouwen. “Dit houdt in dat ook op het private domein van alle inwoners zal gewerkt worden” , vertelt schepen voor Openbare Werken Glenn Heyvaert, “die werken gebeuren gelijktijdig met de werken aan de weg en worden door de gemeente Roosdaal bekostigd, en dat maakt van onze gemeente een buitenbeentje in de streek. Dit project heeft tevens een grote ecologische waarde. We zijn met een aantal geïnteresseerde bewoners op bezoek geweest in het zuiveringsstation te Liedekerke, waar ze met eigen ogen konden zien wat het nut is van zo’n gescheiden rioleringsstelsel”.
Rijbaan
“De herinrichting zal alleszins ingrijpend zijn. Het huidige wegdek wordt over de gehele projectzone vernieuwd in asfalt. Op de nieuwe rijbaan, die 5.4 m breed zal zijn, komen fietspaden die aansluiten op het eerste, reeds heraangelegde gedeelte van de Kaaitvaartstraat en zullen doorlopen tot het grondgebied Liedekerke, die participeren in het project. Deze stroken worden in een duidelijk herkenbare rode kleur uitgevoerd, en vormen een verbinding tussen de Pamelstraat en de centra van Leberg en Pamel” aldus nog schepen Heyvaert. “Ook worden er nieuwe voetpaden aangelegd. Op twee plaatsen worden nog snelheidsremmende maatregelen getroffen, noodzakelijk, want de lange rechte weg nodigt uit tot overdreven snelheid”.
Buffering
Het afvalwater in de projectzone wordt vandaag nog samen met het regenwater afgevoerd, maar daar komt dus verandering in. Afvalwater en regenwater worden strikt gescheiden. De regenwater wordt op twee plaatsen gebufferd, deels in de rijweg zelf, deels in de Boesdaelheidebeek, waar een bufferbekken wordt aangelegd. Het afvalwater wordt afgevoerd naar het zuiveringsstation van Liedekerke.