Groot feest in Borchtlombeek, want de lokale scoutsafdeling wordt dit jaar zestig jaar

C21

Groot feest in Borchtlombeek, want de lokale scoutsafdeling wordt dit jaar zestig jaar

2024
Ingezonden foto
 
De lokale scoutsafdeling blaast dit jaar zestig kaarsjes uit en dat wordt gevierd. Een  geschiedenis die onofficieel zelfs teruggaat tot 1962, toen een jongverkennerspatrouille van de  Denderleeuwse Scouts een werking opstartte. Ter gelegenheid werd nu ook een eigen biertje  geproduceerd: het St. Pauluske.  
Groot feest in Borchtlombeek, want de lokale scoutsafdeling wordt dit jaar zestig jaar. Een verhaal dat gek genoeg in  Denderleeuw ontstond. “En dat was zelfs al in 1962, dus eigenlijk 62 jaar geleden.
 
“Een patrouille van jongverkenners  van de Scouts Denderleeuw die op zondag naar Borchtlombeek kwamen onder initiatief van wijlen Raymond  Breynaert. “Bij die naoorlogse generatie was sprake van een babyboom, een gevolg van het feit dat de mensen wat  vrijer gingen leven en de hippiecultuur die opkwam. Breynaert wilde nuttige dingen doen met die aankomende jeugd,  omdat dat in zijn bloed zat. Hij deed dat dan door scoutsverenigingen op te richten.”  
 
In die tijd was de scouts nog heel katholiek verweven en daardoor werd de Nederlandse broeder Theo Verbruggen  van het H.Kruiscollege de eerste aalmoezenier van de patrouille in Borchtlombeek.  Theo Verbruggen was toen nog Broeder, werd in 1953 Pater en vertrok in1967 op missionaris werk.
Na 2 jaar verhuisde “den Broy” zo was hij gekend in Borchtlombeek, naar Hannut of Maaseik.  Zo kwam in 1964 Pater Cornelis tevens van het H.Kruiscollege uit Denderleeuw ook in de picture. Op zijn beurt was hij  aalmoezenier van deze jongverkennerstak. Gaston en René Eylenbosch waren de eerste “Borchtlombeekse”  jongverkenners.
 
In 1964 was de patrouille rijp genoeg om onder Borchtlombeekse naam door te gaan. Zo werd de Paulusgroep  Borchtlombeek geboren. In den beginne was het dus een jongensscouts met 1 tak die ’s zondags samenkwam op de  plaats waar nu de Sint-Amandusschool is. Een van de eerste leiders was Jan Eylenbosch, de oudere broer van Gaston.  
Op 8 maart 1968 kwam pastoor Théo Van Snick van Negenmanneke, een gehucht van Sint-Pieters-Leeuw, aan in  Borchtlombeek. Hij had nog nooit van Borchtlombeek gehoord en moest het zelf opzoeken op een kaart ondanks dat  beide gemeenten in het Pajottenland liggen.  
Met Pastoor Van Snick aan het roer verhuisden de Scouts van de verharde speelplaats van de Sint-Amandusschool naar  zijn tuin, waarin toen nieuwe catecheselokalen werden gebouwd en waar de scouts tot op vandaag nog elke zondag  samenkomen. Dat zijn ze officieel nog altijd, maar onofficieel zijn het de scoutslokalen.”  
 
Weliswaar is het niet meer hetzelfde als 60 jaar geleden. Officieel noemt de scouts nu ook Scouts Sint-Paulus  Borchtlombeek. Nu is dit niet 1 tak, maar 5 gemengde takken van jongens en meisjes tussen de 6 en 17 jaar die we  elke week weer een onvergetelijke dag proberen te bezorgen en een jeugdige leiding tussen de 18 en 25.  
Een hele brok geschiedenis dus. En dat werd dit jaar al stevig gevierd. De aftrap werd al eerder gegeven  Op vrijdag 16 februari jongstleden organiseerden ze een algemene quiz. Het werd een succes, wij mochten 18  ploegen ontvangen.  
 
Op zaterdag 17 februari 2024 waren we de gastheer / gastvrouw op de Streekbierenavond. We stelden er ons eigen  bier voor aan het grote publiek: het St. Pauluske. “Geen etiketbier, maar eentje dat we zelf gemaakt hebben met een  Nederlandse brouwerij”.  “Zij hebben geluisterd naar onze smaken en dat resulteerde in een tripel van 7,5 procent waarvan 1.812 flessen  werden gemaakt. Het kan aangekocht worden via onze website, maar zal ook te verkrijgen zijn op de activiteiten rond  ons jubileum.”  
Afgelopen weekend werd de zestigste verjaardag alvast intern gevierd. Een oude traditie werd opnieuw in het leven  geroepen. “Een Breughelavond was jarenlang een traditie”. “De leiding slachte vroeger zelf hun varkens en draaide nog zelf de pensen, maakte kop en paté en smout.  
Speciaal voor deze verjaardag en om Stam, de vereniging voor oud-leiding, nieuw leven in te blazen organiseerden  een feestcomité bestaande uit de huidige groepsleiding en een team oud-leiding opnieuw een Breughelavond.  Op die Breughelavond was overigens Gaston Eylenbosch aanwezig, het allereerste lid van de Borchtlombeekse Scouts,  alsook zijn broer Jan die de eerste leider was van de scouts Sint-paulus Borchtlombeek.  
De Stam zou zich kunnen bezighouden met bijvoorbeeld het onderhoud van lokalen, zodat de huidige leiding zich kan  concentreren op de jeugdwerking.
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 mrt 2024
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief