SINT-PIETERS-LEEUW - Opstapplatform voor rolstoelgebruikers in manege Alvaro

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Opstapplatform voor rolstoelgebruikers in manege Alvaro

Editiepajot_vlezenbeek_paarden_1_gr_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_vlezenbeek_paarden_1_kl_foto_merckx
Editiepajot_vlezenbeek_paarden_2_kl_foto_merckx
Editiepajot_vlezenbeek_paarden_2_gr_foto_merckx
 
Editiepajot_vlezenbeek_paarden_3_gr_foto_merckx
 

In manege Alvaro in Vlezenbeek (Sint-Pieters-Leeuw) werd een nieuw opstapplatform (voor rolstoelen) ingehuldigd. Dit platform is heel belangrijk voor E.A.T. of Equine Assisted Therapie, een gewaardeerde aanvullende therapie in de revalidatie.

Dit platform werd door de directie van revalidatieziekenhuis Inkendaal gefinancierd en zal in de toekomst ook regelmatig in gebruik worden genomen voor therapieën. Dit platform is tamelijk uniek in de streek.
De EAT (Equine Assisted Therapy) is reeds jaren een gewaardeerde aanvullende therapie binnen de revalidatie .
 
Tessy De Clippeleir, ergotherapeute, verantwoordelijke hippotherapie/EAT Revalidartie Ziekenhuis Inkendaal: Sinds jaren behoort de hippotherapie tot één van de therapievormen binnen de revalidatie van kinderen en ook volwassenen. De nabije infrastructuur van manege Alvaro is hier dan ook een enorm pluspunt . Er werd tot 2006 steeds gebruik gemaakt van pony’s van de manege maar omdat continuïteit en vaste structuur voor onze kinderen belangrijk is werd in augustus 2005 het project bij de directie ingediend met het voorstel om eigen therapie paarden aan te kopen. Dit betekent zowel voor kinderen en begeleiders dat er een hechte band en vertrouwensrelatie kan ontstaan die de therapie ten goede komt . Het kind zal gemakkelijker zijn grenzen durven verleggen met een vast “maatje””.
 
Ook voor de paarden is er dan de vertrouwdheid met het gebruik van de hulpmiddelen, met de verschillende handelingswijzen en procedures, dit maakt het hanteren gemakkelijker en veilig . Een vast bestaande infrastructuur, hulpmiddelen en paarden/pony’s zorgt voor de verhoogde veiligheid
 
In mei 2006 werd Asla een Halfklinker merrie van 16 jaar aangekocht omwille van haar rustige natuur, ontspannen karakter, haar vriendelijkheid en vertrouwen in de mens . Vermits de stap het tempo is tijdens de EAT is een regelmatig staptempo belangrijk . Gezien haar robuuste bouw kan ze gemakkelijk 2 personen op haar rug dragen ( duo-zit: kind en begeleider )
 
In augustus 2008 werd ook nog Cupido een kleine rijpony aangekocht voor de kleinere kinderen die wel over een voldoende zelfstandige zithouding ( evenwicht en rompstabiliteit) beschikken.
Zowel Ayla als Cupido worden enkele keen per week bereden door valide ruitertjes zodat ze voldoende afwisseling krijgen, naast de weide gang .
 
 
Tessy De Clippeleir: “Bij de EAT hanteren we het paard als medium om doelstellingen van velerlei aard te bewerkstelligen. Deze situeren zich zowel op motorisch, sensorisch, sociaal- emotioneel en cognitief vlak. We benaderen de cliënt in zijn geheel, vanuit de holistische visie”.
 
Binnen de partiële daghospitalisatie van het revalidatieziekenhuis Inkendaal wordt de EAT gezien als een aanvullende therapie vorm binnen het kader van de multidisciplinaire aanpak om vooropgestelde doelstellingen vanuit de verschillende disciplines na te streven ( ergotherapie, kinesitherapie , logopedie , psychotherapie, conductor)
 
De meerwaarde van het paard/pony schuilt in de bijzondere plaats die het dier inneemt in de triade met het kind en de therapeut(en).
 
VOORDELEN
Het opstapplatform zal voor alle partijen voordelen hebben. Kinderen kunnen meer zelfstandig participeren bij het opstappen, het ergonomisch tillen voor de begeleider en het vergroten van de veiligheid. 
Het opstapplatform is zodanig ontworpen dat zowel stappende kinderen als kinderen in een rolstoel er vlot gebruik van kunnen maken.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 jun 2010
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief