SINT-PIETERS-LEEUW - Sportleeuw 2010 voor Omer Walravens

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Sportleeuw 2010 voor Omer Walravens

Editiepajot__spl_walravens_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

Een gouden boogschutter heeft de Sportleeuw 2010 gekregen van de sportraad van Sint-Pieters-Leeuw. Al 50 jaar beoefent Omer Wakravens de traditionele edele handboog bij de Koninklijke Schuttersgilde Sint-Sebastiaan uit Sint-Pieters-Leeuw.

 Omer komt uit een familie van boogschutters. Ook zijn vader beoefende deze sport. Officieel is Omer maar op zijn 21ste van zijn vader met de handboog mogen beginnen schieten. Vijftig jaar later doet hij dat nog steeds en met succes.
 
De oudste bronnen van deze schuttersgilde dateren van 1488. Momenteel is men nog op zoek naar oudere bronnen. De club zelf telt momenteel 101 leden, wat ook een unicum is.
 
Omer zetelt al 35 jaar in het bestuur van de gilde als griffier (secretaris). Op nationaal vlak was Omer medeoprichter van het Vlaams Hondboogschuttersverbond (VHV). Tot op heden is hij daar nog steeds penningmeester.
 
In 2003 werd Omer voor zijn uitzonderlijke inzet gelauwerd met de titel van kapitein, een titel die voor het eerst in de gildegeschiedenis werd toegekend. Hij werd niet minder dan vijf keer koning van de gilde, wat zonder voorgaande is. Verder werd Omer in 1984 benoemd tot Ridder van de Orde van Sint-Sebastiaan en kreeg hij van de sportraad zowel de zilveren als de gouden medaille van verdienste.
 
Traditionele handboog.
In Leeuw schiet men nog steeds met de traditionele handboog zonder enig hulpmiddel. Begin de tachtiger jaren zorgde Omer dat deze traditie behouden bleef.
Wat is er zo specifiek aan deze manier van schieten?
Omer Walravens: “Men moet kracht ontwikkelen en een sterke concentratie is primordiaal”.
 
Door met een gewone boog te schieten is het zeker geen dure sport.
Omer Walravens: “Een boog kost tussen de 300 en de 800 euro. Ikzelf heb me nog nooit een nieuwe boog aangeschaft. Deze waarmee ik nu schiet heeft me tweedehands 500 oude Belgische franken gekost. Ook schiet ik nog steeds met de traditionele houten pijlen”.
 
Jeugdopleiding
Het groot aantal leden heeft ook, wat te maken met de jeugdopleiding. Er worden veel activiteiten voor de jeugd georganiseerd en elke woensdag staan er twee leden van de vereniging ter beschikking van de jeugd. Zij krijgen ook pijlen en bogen gratis ter hunner beschikking.
 
Ook het unieke kader van het schuttershof is een voordeel.
Omer Walravens: “Ons schuttershof in het centrum van de gemeente mag zeker gezien worden. De gemeente zorgde voor twee staande wippen en ook de ruwbouw van onze kantine. Wij deden zelf de afwerking”.
 
De Koninklijke Schuttersgilde Sint-Sebastiaan heeft vriendschapsbanden met een vereniging uit Nederland en met een vereniging uit Frankrijk. Elk jaar worden er wedstrijden onder elkaar gehouden.
 
Naast bestuursleden heeft ook ieder ander lid van de maatschappij een specifieke taak.
 
Omer Walravens: “Sommige staan in voor de kantine, andere voor de opkuis en nog andere om allerlei taken. Dat is juist de kracht van onze gilde”.
 
Meer info over de gilde op www.sintsebastiaan.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jun 2010
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief